HomeArtikelSPOTS ON: Plastische heelkunde

SPOTS ON: Plastische heelkunde

Gepubliceerd op dinsdag 22 september, 2020

Dit artikel en de bijhorende foto’s werden opgemaakt voor de Covidpandemie.

De dienst plastisch chirurgie in AZ Nikolaas bestaat op dit moment uit twee chirurgen: dr. Houtmeyers en dr. Peters. Samen bieden deze artsen de meest courante plastisch chirurgische behandelingen en ingrepen aan en er wordt zowel op esthetische als op reconstructieve behandelingen gefocust.

POST-BARIATRIE

Het aantal patiënten met overgewicht en obesitas is de laatste jaren sterk toegenomen. Obesitas gaat vaak gepaard met allerlei gezondheidsproblemen zoals hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, diabetes… . AZ Nikolaas biedt de patiënt met obesitas een uitgebreid multidisciplinair traject aan. Doch een heelkundige ingreep blijft de meest  succesvolle aanpak .

vlnr: dr. Kevin Peters en dr. Philippe Houtmeyers

De laatste jaren merken wij dan ook een duidelijke toename van patiënten met overtollige huid omwille van forse vermagering na bariatrische chirurgie. Klassiek komen patiënten met klachten van huidoverschot ter hoogte van onderbuik, dijen en/of armen. Ter hoogte van de borsten is er frequent verlies van volume en toegenomen doorhanging. Afhankelijk van de wensen van de patiënt zijn verschillende ingrepen beschikbaar om de lichaamscontour te optimaliseren. Vaak worden verscheidene ingrepen gecombineerd. Bij deze gecombineerde ingrepen werken dr. Houtmeyers en dr. Peters samen om de narcosetijd te beperken en de operatie vlotter te laten verlopen. Na dit soort ingrepen blijven patiënten meestal één tot twee nachten in het ziekenhuis.

MULTIDISCIPLINAIR

De link tussen zonexpositie en het ontwikkelen van huidtumoren is ondertussen welgekend. Momenteel zien we een toename van patiënten met huidtumoren omwille van een jarenlange zonbeschadiging in het verleden. Baso- en spinocellulaire huidkanker, onrustige moedervlekken en melanoma’s op zowel het aangezicht als het lichaam worden door de dienst plastische chirurgie behandeld. Voor de behandeling van deze huidtumoren is er een nauwe samenwerking tussen de dienst dermatologie, oncologie en pathologische anatomie binnen het AZ Nikolaas. Dankzij deze samenwerking worden niet alleen kwaadaardige huidtumoren met weinig kans op uitzaaiingen correct verwijderd na onmiddellijk microscopisch onderzoek (vriescoupe), maar krijgen ook patiënten met huidkanker hoogstaande zorg en (na)behandeling. Deze patiënten worden elke twee weken besproken tijdens een multidisciplinair overleg.

ESTHETISCH

Zowel dr. Houtmeyers als dr. Peters zijn gespecialiseerd in esthetische chirurgie. De dienst merkt een enorme stijging op in esthetische behandelingen.

Het taboe rond ooglidcorrecties, botox, fillers, borstcorrecties … is afgenomen waardoor patiënten niet meer aarzelen de stap te zetten naar deze ambulante ingrepen.

Bovendien beschikt de dienst over een hoogtechnologisch lasertoestel waardoor ook op niet-invasieve wijze patiënten kunnen worden behandeld.

dr. Philippe Houtmeyers

Diensthoofd plastische chirurgie

dr. Kevin Peters

Plastisch chirurg