State-of-the-art apparatuur voor Medische en moleculaire beeldvorming campus Lokeren

Gepubliceerd op vrijdag 12 mei, 2023

De dienst Medische en moleculaire beeldvorming van Vitaz campus Lokeren is uitgerust met het volledige aanbod state-of-the-art apparatuur. Naast de recent vernieuwde mammografie, echografie en CT beschikt de dienst sinds 2021 ook over een 3T MRI-toestel en zal dit jaar ook de conventionele radiografie teletafel worden vervangen. De apparatuur is voorzien van innovatieve software (artificiële intelligentie) die de radiologen ondersteunt bij het stellen van een correcte diagnose.

De nieuwste, accuraatste en innovatieve onderzoekstechnologie en -applicaties kunnen inzetten over meerdere sites heen staat voorop binnen de dienst Medische en moleculaire beeldvorming van Vitaz. Hierbij werd er behoorlijk geïnvesteerd in het vervangen en upgraden van technologische hard- en software voor digitale protocollering, processing en opslag van de genomen beelden.

De jongste telg op de dienst Medische en moleculaire beeldvorming van campus Lokeren is een toestel voor botdensitometrie (BMD). Dit toestel voor het vroegtijdig opsporen van osteoporose werd in gebruik genomen in maart 2023.

Osteoporose

Een grote diversiteit van medische specialismen (Orthopedie, Reumatologie, Fysische geneeskunde en revalidatie, Endocrinologie, Geriatrie, Gynaecologie, Oncologie …) hebben een klinische en wetenschappelijke ervaring opgebouwd in de diagnostiek en behandeling van osteoporose. Vanuit deze zeer ruime expertisegraad werd er binnen Vitaz een multidisciplinair osteoporosecentrum op de rails gezet, waar ook een nauwe samenwerking (incl. wederzijdse verwijzing op basis van transmuraal uitgewerkte behandelingsrichtlijn onder leiding van de huisartsen) met de huisarts centraal staat. Met deze aanpak wil men patiënten met een risico op osteoporose nog sneller op de radar krijgen, behandelen en opvolgen. Hierbij vormt BMD een van de onmisbare onderzoeken. Naast site Lokeren wordt BMD eveneens aangeboden in campus Sint-Niklaas.

Meerdere medische disciplines van het multidisciplinair osteoporosecentrum zullen ook in de toekomst actief zijn in het voorziene ‘locomotorisch centrum’ van de nieuwbouwcampus Lokeren, waardoor het zorgtraject voor de osteoporosepatiënt nog toegankelijker wordt.