HomeArtikelSymposium 10 jaar Interventioneel hartcentrum in het Waasland

Symposium 10 jaar Interventioneel hartcentrum in het Waasland

Gepubliceerd op maandag 1 juli, 2024

Op zaterdag 8 juni 2024 vond het cardiosymposium plaats naar aanleiding van het tienjarig bestaan van het interventioneel hartcentrum in het Waasland. Het symposium met als titel ‘Cardiologie anno 2024’ verwelkomde een breed publiek van huisartsen en medewerkers van ons ziekenhuis. Tijdens het evenement kwamen verschillende onderwerpen aan bod en was het mogelijk om kennis en ervaringen uit te wisselen.

Een kort overzicht

Tijdens het eerste deel van het symposium werd aan de hand van enkele cijfers het ontstaan en de meerwaarde van het cathlab voor het Waasland belicht door dr. Joeri Voet.

Aansluitend bracht dr. Matthias De Boulle het ABC van het acuut coronair syndroom (ACS). In dit luik werden praktische richtlijnen voor de arts toegelicht, zoals wat te doen en wat niet te doen bij een hartinfarct. In sommige gevallen kan er geen stenose weerhouden worden bij ACS.

Dr. Olivier Cuche vertelde ons meer over MINOCA en de plaats van MRI in de cardiologie, een protocol dat recent werd gestart in Vitaz.

Na de pauze introduceerde dr. Kathleen Goossens een nieuw onderwerp aangaande klepproblemen. Dr. Goossens bracht aan de hand van beeld en geluid een voordracht over het systolisch hartgeruis met praktische richtlijnen indien er noodzaak is tot doorverwijzen.

Aansluitend werd door dr. Tine Philipsen de rol van de hartchirurg belicht bij aortaklepstenose. Zij lichtte de huidige status inzake de afweging tussen TAVI en klassieke ingrepen toe.

Het laatste onderwerp werd aangesneden door dr. Kristof Lefebvre. Hij presenteerde een nieuwe techniek inzake pacing, namelijk de LBBarea pacing.

Met deze gevarieerde waaier aan onderwerpen werd aan de deelnemers van het symposium getoond wat de ‘cardiologie anno 2024’ te bieden heeft.

Het symposium werd onder een waterzonnetje, na de vele regendagen afgesloten met een hapje en drankje, waarbij men nog even kon napraten en van gedachten wisselen.

Graag wens ik alle huisartsen en medewerkers van de dienst Cardiologie te bedanken voor het bijdragen aan de zorg voor de cardiale patiƫnt in het Waasland.