HomeArtikelTerugblik op de Huisartsennavorming “One slide 5 minutes”

Terugblik op de Huisartsennavorming “One slide 5 minutes”

Gepubliceerd op zondag 4 juli, 2021

Op 20 april hielden de Huisartsenkoepel Waasland en AZ Nikolaas een gezamenlijke navormingsavond voor huisartsen na een noodgedwongen Covid pauze. Weliswaar diende deze bijscholing nog als webinar door te gaan, gezien de nog heersende maatregelen.

Het opzet was om het ‘one-slide-five-minutes’ concept dat dr. Van Bijsterveld voor het eerst zag op het Internationaal Wonca huisartsencongres te introduceren. De spreker mag één dia gebruiken en krijgt vijf minuten om deze toe te lichten met mogelijkheid tot vraagstelling vanuit het publiek. Wij kozen ervoor om tien artikels uit Minerva, een tijdschrift voor Evidence-Based Practice, voor te leggen aan tien specialisten. Op het eerste zicht lijkt dit een eenvoudige opdracht maar als spreker merk je dat het toch wel wat inspanning vergt om de voorgeschotelde stelling goed te begrijpen en daarna samen te vatten tot de essentie om die dan in korte tijdsspanne over te maken aan het publiek en dan nog met slechts één slide.

Er zijn wel wat voordelen aan deze aanpak: je kunt op een korte tijdspanne een tiental sprekers aan het woord laten, men beperkt zich tot de essentie van een klinische vraagstelling en het is een zeer dynamisch en variërend geheel. De intensievere voorbereiding en het technische aspect van de webinar werd er met veel plezier bijgenomen.

De tien artikels die wij selecteerden en waar we bereidwillige specialisten voor vonden waren:

1.  Een actieve levensstijl en mortaliteit: speelt de hoeveelheid en/of de intensiteit van het dagelijks aantal stappen een rol? Dr. Sandor van Bijsterveld, huisarts.

2.  Is Rivaroxaban (Xarelto) beter dan Enoxaparine (Clexane) als tromboseprofylaxie tijdens niet-majeure orthopedische ingrepen? Dr. Bernadette Devos, zaalarts orthopedie.

3.  Wat zijn de risico’s en baten van deprescribing van acetylcholinesteraseremmers bij rusthuisbewoners met ernstige dementie? Dr. Marijke Bollaert, geriater.

4.  Lumbosacrale radiculaire pijn: werkzaamheid van epidurale infiltraties met corticosteroïden versus placebo? Prof. dr. Jean-Pierre Van Buyten, diensthoofd pijnkliniek.

5.  Ticagrelor met of zonder Aspirine voor hoogrisicopatiënten na percutane coronaire angioplastie? Dr. Christophe Delens, cardioloog

6.  Verhoogd risico van intestinale kolonisatie met multiresistente micro-organismen door gebruik van maagzuurremmers. Dr. Tom Holvoet, gastro-enteroloog.

7.  Kan een gastric bypass de nierfunctie verbeteren bij type 2-diabetici met matig overgewicht en beginnend nierlijden? Dr. Thibault Sablon, abdominaal chirurg.

8.  Op welke leeftijd stoppen met cervix kankerscreening? Dr. Liesbet Damen, gynaecoloog.

9.  Kan hydraterende crème atopisch eczeem voorkomen? Dr. Liesbet De Wachter, dermatoloog.

10. Betere glycemiecontrole met Semaglutide dan met Canagliflozine wanneer toegevoegd aan Metformine? Prof. dr. Johan Wens, huisarts.

Een oprechte dank aan de sprekers die deze uitdaging enthousiast aangingen! Zeventig huisartsen namen deel en het tevredenheidspercentage lag zeer hoog (8,8/10). Wat ons betreft is deze formule dus zeker voor herhaling vatbaar.

Vanuit Domus Medica, onze gekende huisartsenvereniging, zijn we momenteel volop bezig met de ontwikkeling van een vernieuwend programma voor continue professionele vorming. Gezamenlijk bijscholen, bij voorkeur fysiek met een netwerk moment nadien, kan de samenwerking huisarts-specialist enkel maar ten goede komen wat ten slotte gunstig is voor onze gemeenschappelijke patiënten.

Uitgesteld kijken kan via deze link.

Wilt u graag een bijscholing organiseren in de toekomst, neem dan gerust contact op met onze kringcoördinator Els Audenaert via mail naar kringcoordinator@huisartsenkoepelwaasland.be.