HomeArtikelUitbouw dienst oftalmologie in het AZ Lokeren

Uitbouw dienst oftalmologie in het AZ Lokeren

Gepubliceerd op vrijdag 3 september, 2021

Sinds jaar en dag kan men op privéconsultatie terecht bij dr. Claes, dr. Goegebuer en dr. Goes die hun operaties te AZ Lokeren uitvoeren. Naar aanleiding van de netwerkvorming engageerden de twee ziekenhuizen zich om ook consultaties in eigen huis te kunnen aanbieden. Extra infrastructuur was wel noodzakelijk om op een efficiënte manier te kunnen werken. De ruime consultatie op de vijfde verdieping met zicht op de binnenstad van Lokeren zal de nieuwe uitvalsbasis worden voor vier extra deeltijdse oftalmologen.

Oogheelkundige consultaties zijn de laatste jaren steeds technischer geworden. Bepaalde toestellen zijn vereist om ons goed te organiseren, zoals een ‘OCT’. Hoewel medische beeldvorming met röntgenstralen, MRI of bloedanalyse maar zelden nodig zijn om een diagnose te stellen, is consultatie zonder OCT bijna niet meer voor te stellen. Het grote voordeel van het oog is dat het doorzichtig is, dus beeldvorming kan gewoon met licht gebeuren. Gewoon licht gebruikt de OCT natuurlijk niet, maar wel een laser. Zo kunnen er op een supersnelle manier met microscopische resolutie doorsnedes genomen worden van het netvlies of oogzenuw.

Naar aanleiding van de netwerkvorming engageerden de twee ziekenhuizen zich om ook consultaties in eigen huis te kunnen aanbieden.

Last but not least, om dit alles te kunnen organiseren zijn de juiste mensen nodig. Door het samenwerken van een verpleegkundige of een optometrist(e) met een oogarts, kan een zeer efficiënte werkwijze gecreëerd worden. Voorlopig zullen vier bijkomende oogartsen, Dr. Janssens, Dr. Vermorgen en een nieuwe collega’s Dr. Vandeputte & Dr. De Sutter, hun schouders zetten onder de verdere uitbouw van de polikliniek in AZ Lokeren in samenwerking met een verpleegkundige, optometrist of orthoptist. Naast algemene oftalmologie richten zij zich tevens op specifieke expertise in glaucoom, cataract, netvliesaandoeningen en oogaandoeningen bij kinderen.

dr. Koen Vermorgen en dr. Barbara Janssens

Dr. Janssens volgde na haar opleiding oogarts te Gent, een fellowship strabologie in Rotterdam en behandelde de laatste jaren vooral kinderen in AZ Nikolaas en praktijk Hippocrates in de August De Boeckstraat. Dr. Janssens zal zich dan ook focussen op de pediatrische oogziekten, strabisme en neuro-oftalmologie naast algemene oogheelkunde.

Dr. Vermorgen volgde na zijn opleiding oogarts te Maastricht een fellowship glaucoom in Leuven. Hij volgt voornamelijk de glaucoom patiënten op in AZ Nikolaas en de praktijk Hippocrates en werkt ook als consultent glaucoom in het UZ Gent. Hij zal de consultatie van Lokeren vooral gebruiken om glaucoompatiënten in de regio vlotter te helpen dan vandaag mogelijk te Sint-Niklaas of Hamme. Voor de opvolging van glaucoom (een ziekte van de oogzenuw die gepaard gaat met een te hoge oogdruk) zijn bijna altijd bijkomende tijdsintensieve onderzoeken nodig zoals een gezichtsveldonderzoek en OCT. Door de samenwerking met een optometrist kunnen deze onderzoeken tijdens eenzelfde consultatie uitgevoerd worden en de resultaten meteen daarna besproken worden met de patiënt om zodoende eventueel de therapie aan te passen. Tijdrovende onderzoeken kunnen op een voorspelbare manier gepland worden wat de doorlooptijd voor de patiënt en de werkbelasting voor optometrist en oogarts drukt.

dr. Vandeputte

Dr. Vandeputte volgde haar opleiding aan de KU Leuven waarna ze haar specialisatie oftalmologie vervolledigde in het UZ Gent, AZ Sint-Jan Brugge en ZNA Middelheim. Ze verdiepte zich in de medische retina onder leiding van dr. Joke Ruys (AZ Nikolaas) en vervolledigde dit jaar haar fellowship cataractchirurgie in het AZ Sint-Elisabeth onder leiding van dr. Kristien Herman. Dr. Vandeputte sluit zich aan bij de praktijk van dr. Goegebuer en zal zich toeleggen op cataract en ooglidchirurgie.

Dr. De Sutter volgde haar geneeskunde opleing aan de UGent waarna ze zich specialiseerde in de oftalmologie op de VUB. Ze zal vanaf 2022, na haar fellowship in Rotterdam, naast algemene oogheelkunde en cataract, zich toeleggen op netvliesaandoeningen zowel in Lokeren als in Sint-Niklaas.

Er wordt een ruimte ingericht voor intravitreale injecties waarmee verscheidene vaak voorkomende aandoeningen die met zwelling van het netvlies gepaard gaan (bv: leeftijdsgebonden maculadegeneratie en diabetes), behandeld kunnen worden. We hopen met de uitbouw van de consultatie oftalmologie in AZ Lokeren tegemoet te komen aan de vraag in de regio.

Afspraak te AZ Lokeren:

  • dr. Janssens & dr. Vermorgen: 03 776 21 67
  • dr. Vandeputte: 09 360 31 21

Afspraak op privé-consultatie:

  • dr. Claes: 052 47 81 80
  • dr. Goegebuer: 09 360 31 21
  • dr. Goes: 03 219 39 25

dr. Koen Vermorgen

Oftalmoloog