Uitroeiing van hepatitis C in het Waasland
Gepubliceerd op vrijdag 1 maart, 2019
Vanuit de afdeling Gastro-enterologie en Hepatologie werken we aan projecten om HCV in Sint-Niklaas uit te roeien.
Hepatitis C virus (HCV) is een virus dat voornamelijk de lever aantast wat kan leiden tot levercirrose (een volledige verlittekening van de lever). Patiënten met levercirrose hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van leverkanker, slokdarmvarices met bloedingen en ascites. Omdat de meeste dragers niet weten dat ze besmet zijn is het belangrijk om zo veel mogelijk geïnfecteerde personen op te sporen.
Men schat dat wereldwijd 71 miljoen mensen besmet zijn met HCV en in België zijn er zo’n 13 300 patiënten.
Intraveneuze druggebruikers lopen een hoog risico op infectie door het delen van besmette naalden. Men schat dat één op twee HCV patiënten tot deze groep behoort. Bij één van onze projecten werkte een gespecialiseerde straathoekwerkster 25 dagen mee door inwoners met een verleden van druggebruik aan te spreken over een gratis diagnostische vingerpriktest. Indien afwijkend kreeg de deelnemer gratis een bloedafname en raadpleging met echografie van de lever. Zo konden we reeds negen inwoners met een actieve of doorgemaakte HCV infectie opsporen. Twee van hen vertoonden reeds levercirrose waarvan één ook met kanker en dankzij dit project kon vroegtijdig een behandeling opgestart worden.
We blijven vanuit de Gastrogroep verder inzetten om door middel van soortgelijke projecten HCV in het Waasland uit te roeien en zo bij te dragen aan de doelstelling van de Wereld Gezondheidsorganisatie.
De Wereld Gezondheidsorganisatie wil tegen 2030 HCV elimineren en sinds enkele jaren lijkt dit mogelijk dankzij de introductie van zeer efficiënte en veilige geneesmiddelen die overigens sinds begin 2019 worden terugbetaald aan alle HCV patiënten in België.