HomeArtikelCutane laserbehandelingen in de dermatologie

Cutane laserbehandelingen in de dermatologie

Gepubliceerd op dinsdag 15 oktober, 2024

Na uitbreiding van het dermatologisch team in 2023 met twee nieuwe artsen in de hoofdcampus werd het tijd om ook het instrumentenrepertorium uit te breiden. Zo zullen vanaf 1 oktober 2024 laserbehandelingen opgestart worden op de dienst dermatologie.

De term laser is een acronym dat staat voor Light Amplification by the Stimulated Emission of Radiation.  Lasers zijn een bron van licht van een zeer hoge intensiteit die volgens een welbepaalde golflengte wordt uitgezonden. Zo kan laserlicht met zeer hoge energie gefocust worden in een kleine zone. Afhankelijk van de golflengte van de laserstraal, zal deze energie geabsorbeerd worden door een bepaalde structuur. Hierdoor kunnen lasers ingezet worden om zeer specifieke delen van de huid te behandelen zonder de omliggende onderdelen van de huid te beschadigen. Dit betekent ook dat er verschillende types laser of veranderingen van instellingen nodig kunnen zijn om verschillende huidaandoeningen te behandelen.

Welke laserbehandelingen bieden we aan?

1. CO2-laser

De koolstofdioxidelaser zal door middel van korte pulsen een zeer krachtige lichtgolf uitzenden waardoor de behandelde zone onmiddellijk verhit en verdampt. Hierdoor kunnen de bovenste huidcellen van verheven letsels laag per laag verdampt en afgeschaafd worden. Hierdoor blijft er vaak een litteken achter dat veel discreter is dan een chirurgisch litteken.

Een CO2-laser kan gebruikt worden voor de behandeling van verheven, niet-gepigmenteerde huidletsels zoals intradermale naevi, talgklierhyperplasie, xanthelasmata en syringomen. Daarnaast kan deze techniek ook ingezet worden als voorbereidende behandeling voor (pre)cancereuze huidletsels.

2. Vasculaire laser

Bij het gebruik van een vaatlaser wordt de uitgezonden energiestraal specifiek door de oppervlakkig gelegen bloedvaatjes opgenomen, waardoor deze gaan dichtschroeien. Op deze manier kunnen couperose, spider naevi, cherry angiomen, venous lake en rode littekens behandeld worden.

Dr. Virginie Vandaele

Dermatoloog

Dr. Evelyn Meulewaeter

Dermatoloog