HomeArtikelTerugblik op een succesvolle vaccinatieperiode

Terugblik op een succesvolle vaccinatieperiode

Gepubliceerd op zaterdag 1 mei, 2021

In januari 2021 krijgen we bericht dat de vaccinatiecampagne voor de zorg zal opstarten

Daarop wordt een groot overleg georganiseerd met de diensten Interne Preventie, ziekenhuishygiëne, Quality & Safety, communicatie, ICT, Personeel & Organisatie en met de apotheek, de arbeidsartsen, het facilitair departement…

We zullen Moderna vaccins krijgen en alles wordt in kaart gebracht. Ongeveer 3500 collega’s zullen in één werkweek hun eerste vaccin krijgen in de cafetaria van campus Lodewijk en op de pediatrie in het AZ Lokeren. Vier weken later zullen we alles nog eens over doen. Twee toepassingen zullen worden gebruikt bij de registratie nl. één voor de afsprakenplanning en één voor de vaccinatieregistratie. Deze laatste toepassing is op dat moment nog in volle ontwikkeling maar de firma belooft tijdig op te leveren.

Strak plan, we zijn er klaar voor!

Op 2 februari 2021 worden 200 vaccins voor het AZ Nikolaas en 100 voor het AZ Lokeren geleverd…

Daar gaat ons plan.

Naast de beslissing van de overheid om met prioriteit Spoed en Intensieve Zorgen te vaccineren dient de coördinatiecel de aartsmoeilijke oefening te maken om verder prioriteiten te stellen. Er wordt getracht om zo objectief mogelijke regels toe te passen ook al laaien de emoties soms op. Deze oefening wordt de komende weken regelmatig herhaald omdat de informatie vanuit de overheid vaak slechts met mondjesmaat binnenkomt en regelmatig wordt bijgesteld.

In het AZ Lokeren blijft de pediatrie het hart van het vaccinatiecentrum. In het AZ Nikolaas verhuizen we naar de kapel van de PAAZ met het vooruitzicht op een lange vaccinatieperiode.

Het vaccinatiecentrum in de kapel van de PAAZ

Om een vlotte communicatie mogelijk te maken worden een dedicated e-mailadres en de vaccinatietelefoon in het leven geroepen.

Uit de eerste vaccinatiedag leren we dat er meer flexibiliteit nodig is bij het inplannen en dat er meer uitval is dan verwacht de dag na de vaccinatie. Anderzijds zien we ook dat meer medewerkers per uur kunnen gezien worden dan gedacht en dat we 10% meer uit een flacon kunnen opzuigen dan gepland.

Een rigoureuze cascade wordt uitgewerkt waarbij prioriteit wordt gegeven aan de Covid-afdelingen waar eerst de 45-plussers aan bod komen, meteen gevolgd door de jongere equipe.

Op 15 februari wijzigt het vaccinatiebeleid voor de zorg

De vaccins werden opgetrokken door de collega’s van apotheek

We worden bericht door de overheid dat de strategie dient te wijzigen door de continue aanpassingen aan leveringsquota vanuit de drie grote farmaceutische spelers. In plaats van één type vaccin per ziekenhuis wordt de volledige poule aan vaccins verdeeld onder de niet-HUB ziekenhuizen. Voor ons betekent dit dat wij niet langer enkel door de firma Moderna zullen beleverd worden maar ook door Pfizer en AstraZeneca.

Gezien de negatieve media-aandacht die AstraZeneca te beurt viel, dienen we nu ook omzichtig om te gaan met welk vaccin aan welk (type) medewerker wordt toegediend. Een rigoureuze cascade wordt uitgewerkt waarbij prioriteit wordt gegeven aan de Covid-afdelingen waar eerst de 45-plussers aan bod komen, meteen gevolgd door de jongere equipe. Nadien volgen de afdeling volgens hetzelfde principe in volgorde van het risico van de pathologie bijvoorbeeld nefrologie voor materniteit. AstraZeneca wordt weerhouden voor de medewerkers die jonger zijn dan 35 jaar.

Tussen 24 februari en 12 maart zijn we op kruissnelheid en zetten we wekelijks een duizendtal vaccins

Als bij wonder worden de leveringsquota nageleefd en worden de verschillende vaccins aangeleverd. Lotnummers en type vaccin worden correct bijgehouden zodat iedereen de correcte tweede prik zal krijgen. Op het einde van de rit blijkt dat we het minst Moderna vaccins beleverd kregen en het meeste van AstraZeneca. Het kan verkeren.

Op 11 en 12 maart vaccineren we met AstraZeneca, net op het moment dat zo goed als volledig Europa dit on hold zet. Onder het motto “Het beste vaccin is het eerste dat je kan krijgen” (en ook met wetenschappelijke ondersteuning) zetten we door. De vragen die we terecht krijgen proberen we zo objectief mogelijk te beantwoorden, doch zijn er zeer weinig annulaties.

Inkom van het vaccinatiecentrum

Op 12 maart hebben al onze medewerkers de kans gehad een eerste vaccin in ontvangst te nemen

De voorbije weken zijn ook een oefening geweest in efficiëntie. Op meer dan 3000 vaccins gaat er uiteindelijk één verloren. Het fingerspitzengefühl van de collega’s van apotheek zorgt ervoor dat we steeds de extra dosis beschikbaar hebben.

Uiteindelijk lieten 3041 medewerkers van ons ziekenhuis zich vaccineren, wat ons brengt op een vaccinatiegraad van 97.31% en wel 100% van onze arts-specialisten. Het vaccineren is echter nog niet voorbij tot 4 juni wanneer ook iedereen zijn tweede vaccin kan in ontvangst nemen.

Elke dag van de 22 vaccinatiesessies kunnen we rekenen op een amalgaam van collega’s voor administratie, bereiding, coördinatie, vaccinatie, planning, communicatie, klaarzetten en afbreken van de zaal. Een zeer mooi voorbeeld van interdepartementale samenwerking, flexibiliteit en creativiteit! De vaccinatie-coördinatoren willen dan ook iedereen bedanken die het bovenstaande op één of andere manier mee heeft mogelijk gemaakt!

Sam Lowie

Coördinator vaccinatie

Karolien Van de Steene

Coördinator vaccinatie

Katleen De Jongh

Coördinator vaccinatie