HomeArtikelVerzekeren van een optimale patiënten beleving in het operatiekwartier van campus Beveren

Verzekeren van een optimale patiënten beleving in het operatiekwartier van campus Beveren

Gepubliceerd op maandag 6 mei, 2019

Zoals in de operatiezalen van de centrale site (Moerlandstraat en Lodewijk De Meesterstraat) zijn ook de operatiezalen van campus Beveren uitgerust met een zwenkbare flatscreen-arm die centraal verankerd is in het plafond. Hierop is een medische beeldmonitor bevestigd. Deze beeldmonitor laat bij endoscopische ingrepen (bv. arthroscopie) een realtime visualisatie toe binnen het directe operatieveld. Hierdoor kunnen de chirurg en de teamleden tijdens de operatie steeds een ergonomische positie aannemen. Eveneens laat dit toe om de beelden op een nauwgezette wijze te analyseren en te interpreteren, zonder dat men zich hiervoor fysiek dient te verplaatsen.

Recentelijk werd er in twee operatiezalen van campus Beveren een extra beeldmonitor geïnstalleerd. Door middel van een geïntegreerde beeldverbinding kan de patiënt op een comfortabele wijze mee kijken tijdens zijn / haar operatie.

Voor de endoscopische dagziekenhuisingrepen die onder een locoregionale anesthesievorm uitgevoerd worden, laat het de betrokken patiënten toe om de operatie mee te volgen. Het scherm heeft een “uitvergrotend” effect waardoor alle beelden helder en in een hoge resolutie weergegeven worden.

De chirurg kan hierdoor real-time peroperatieve informatie verstrekken, de klinische bevindingen illustreren en de operatieve behandeling inzichtelijk maken voor de patiënt. Alsook laat het de patiënt toe om zo nodig tijdens de operatie even in overleg te gaan met de chirurg.

Dit opgezet concept draagt bij aan een positief behandelingstraject, alsook mede op de algemene patiënten beleving.

dr. Johan Hens

Diensthoofd Chirurgisch Dagziekenhuis