Vitaz behaalt RIZIV erkenning voor transmurale telemonitoring en therapiebegeleiding bij chronisch hartfalen.
Gepubliceerd op woensdag 19 februari, 2025
Vitaz heeft een overeenkomst gesloten met het RIZIV voor de telemonitoring en therapiebegeleiding bij patiënten met chronisch hartfalen. Ons ziekenhuis had in december 2024 een goed onderbouwd aanvraagdossier ingediend bij het RIZIV en voldeed aan de vooropgestelde selectiecriteria van dit transmurale zorgpad dat berust op het inzetten van digitale technologie. Het RIZIV voorziet regelgeving en financiering voor dit innovatief zorgmodel.
Uit literatuur blijkt objectieve evidentie over een daling van het aantal ziekenhuisopnames, een reductie van het aantal hospitalisatiedagen en een verbetering van de levenskwaliteit wanneer een patiënt, na een ziekenhuisopname voor hartfalen, via telemonitoring verder wordt opgevolgd. Het integreren van telemonitoring binnenin het bestaande zorgpad voor hartfalen zal de kwaliteit en de efficiëntie van zorg alleen maar verder doen toenemen. Het doel van telemonitoring bij patiënten met hartfalen is tweeërlei. Ten eerste de zorgverstrekker in staat stellen om van op afstand de klinische gegevens en vitale parameters te capteren en te interpreteren, hetgeen onmisbaar is voor een goede medische opvolging van de patiënt. Ten tweede de arts in staat stellen om bij afwijkingen snel beslissingen te nemen zodanig dat een dreigende decompensatie van het hart kan voorkomen worden.
In een eerste fase van dit telemonitoringconcept wordt de focus gelegd op de opvolging van de meest kwetsbare patiënten. Dit gaat onder andere over patiënten die ten gevolge van hartfalen recent gehospitaliseerd werden en die na stabilisatie van de acute decompensatie een NYHA-klasse II, III of IV hebben. Deze patiënten hebben de eerste zes weken na ontslag uit het ziekenhuis de grootste kans op een rehospitalisatie waardoor de gemiddelde opvolgingstermijn met telemonitoring zich veiligheidshalve zal richten op een zestal maanden.

In het huidige zorgpad worden tot op heden een vierhonderdtal patiënten met hartfalen opgevolgd en begeleid door de dienst cardiologie van Vitaz. Tot nu toe gebeurde dat voornamelijk door fysieke controles op de hartfalenpoli en door middel van telefonisch contact en/of online opvolging van gegevens en parameters afkomstig van geïmplanteerde devices (pacemakers, ICD/CRT technologie, looprecorders, etc.). Eveneens maakte de dienst cardiologie van Vitaz ook al gebruik van een telemonitoringvariante genaamd CardioCare@Home voor het opvolgen van patiënten met specifieke cardiologische problemen. Ook de huisarts speelde reeds een belangrijke rol in het mee waarborgen van de continuïteit van zorg voor deze patiënten in hun thuisomgeving.
De hartfalen patiënten die gediagnosticeerd en opgevolgd worden door de dienst cardiologie van Vitaz zijn eveneens allen gemarkeerd door middel van een vlag in het elektronisch patiëntendossier. Als deze patiënten in het ziekenhuis opgenomen worden omwille van eender welk medisch probleem wordt de dienst cardiologie op de hoogte gebracht van deze opname via een dagelijks raadpleegbare lijst van aanwezige patiënten met hartfalen. Zo kan vanuit de dienst cardiologie de nodige ondersteuning en gerichte begeleiding geboden worden aan de patiënt en aan behandelende zorgverstrekkers.
Deze erkenning laat toe om jaarlijks minstens een 75 tal patiënten op te volgen via een volwaardig, geïntegreerd telemonitoringconcept. Deze digitale technologie is niet invasief en complementair aan de parallelle online opvolging van parameters en gegevens van geïmplementeerde devices. Het nieuwe voorziene telemonitoringconcept laat aan het telemonitoringteam toe om per geïncludeerde patiënt individuele drempelwaarden van bloeddruk, hartslag en gewicht te bepalen en vast te leggen indien deze zouden afwijken van de standaardwaarden. Tevens kan de huisarts en indien van toepassing ook de thuisverpleegkundige toegevoegd worden aan het remote zorgteam rond de patiënt zodat ook zij verwittigd worden bij de opstart van de patiënt en zo het verloop van het telemonitoringtraject mee kunnen opvolgen.

De patiënt zal op de smartphone-applicatie het vooropgestelde dagschema te zien krijgen met de vraag om dagelijks zijn/haar gewicht, bloeddruk en hartslag te meten. Tevens dient de patiënt een aantal hartfalensymptomen en de ernst ervan in te geven. Binnen dit telemonitoringconcept zijn er eveneens educatieve tools, instructies (vb. adviesverlening bij afwijkende waarden, herinneringen tot metingen en inputs, etc.) en informatieve tips opgenomen voor de patiënt, die ook digitaal geraadpleegd en gevisualiseerd kunnen worden door de patiënt. De patiënt houdt zelf de regie mee in handen.
Het applicatieplatform bevat een aantal triage-algoritmes die ervoor zorgen dat vb. de hartfalenverpleegkundige tijdig verwittigd wordt wanneer de patiënt onvoldoende of niet registreert of wanneer er bij de patiënt afwijkende waarden geregistreerd worden. Voor de afwijkingen kan de hartfalenverpleegkundig de concrete vervolgacties documenteren en er kan tevens berichtgeving getriggerd worden naar de huisarts. Al de gegevens worden geïntegreerd in het elektronisch patiëntendossier. Belangrijk om te weten is dat het telemonitoringconcept de zorgverstrekker niet vervangt en dat de patiënt ook de verantwoordelijkheid behoudt om onmiddellijk contact op te nemen met de zorgverstrekker of hulpdiensten als hij of zij zich fysiek minder goed voelt of wanneer zich een dringend medisch probleem dreigt te stellen.
De hartfalenkliniek van Vitaz is tijdens de weekdagen bereikbaar per mail (hartfalen@vitaz.be) of telefonisch (03/760.23.14)