HomeArtikelVitaz ook sterk in zorg buiten de Belgische grens

Vitaz ook sterk in zorg buiten de Belgische grens

Gepubliceerd op dinsdag 1 maart, 2022

Omdat niet alle landen de sterk uitgebouwde gezondheidszorg kent, zoals die georganiseerd is in België, tracht Vitaz zijn steentje bij te dragen op plaatsen waar kwalitatieve zorgverlening allesbehalve evident is.

“Tijdens mijn inleefreis naar Niger in 2012 werd ik geconfronteerd met schrijnende taferelen.”, vertelt Hilde De Coensel, voormalig werkneemster van Vitaz. “Als je ondervoede kinderen ziet en kinderen die sterven van de honger, dan doet dat iets met jou. Het gevoel van machteloosheid overheerst. Veel vragen waarop je geen antwoord hebt of krijgt.”

Hilde bleef niet bij de pakken zitten en contacteerde medisch directeur Dr. Philip Nieberding, en sneller dan verwacht kon in 2014 een echografietoestel en hemodynamische monitor vertrekken richting Niamey Niger naar het Centre de la Santé.

“Daarbij hebben we het uiteraard niet gelaten. Een aantal uit dienst gestelde toestellen met een hogere leeftijd die niet langer voldeden aan de wettelijke bepalingen, normen en/of functioneel-technische richtlijnen, maar nog functioneren, vertrokken richting Niger. Zo vertrokken er onlangs nog twee echografietoestellen: het ene toestel naar de materniteit Lazaret in Niamey, het andere richting Damana Tondikandia waar het met een heuse ceremonie onthaalt werd. Ik ben ontzettend dankbaar voor alles wat Vitaz mij aanbiedt voor Niger zoals matrassen, kinderbedjes, beschermingsmateriaal, etc… Alles vertrekt steeds in goede staat en met veel zorg en aandacht naar het armste land van West-Afrika.”

Om dit allemaal waar te maken, werkt Hilde met verschillende partners, zoals ze ook af en toe beroep doet op de Investerings- en exploitatiedienst van Vitaz. De goederen worden administratief aangeboden aan de Ambassade van Niger in Brussel. Eens de administratie volbracht is en de eigendomsoverdracht vereffend werd, neemt Hilde contact op met een bouwbedrijf die al jaren in Niger werkt en het materiaal kan meenemen in hun containers, die ze eveneens ontzettend dankbaar is.

“Dank aan iedereen die dit medemogelijk maakt. Wij hopen nog lang Niger te mogen ondersteunen.“

Hilde De Coensel

dr. Philip Nieberding

Medisch directeur Vitaz

Erik Vlaminck

Diensthoofd investering- en exploitatie