HomeArtikelVitaz op cataractmissie in Kaapverdië

Vitaz op cataractmissie in Kaapverdië

Gepubliceerd op woensdag 19 februari, 2025

Begin 2025 ging dr. Vermorgen, oftalmoloog in Vitaz, op cataractmissie in Kaapverdië in samenwerking met H.E.L.P. vzw. H.E.L.P. ondersteunt Belgische oogartsen die in Mindelo, Sao Vicente, Kaapverdië, de lokale oogarts tot phaco-chirurg opleiden en cataractoperaties uitvoeren. In vijf operatiedagen heeft dr. Vermorgen 54 cataractoperaties uitgevoerd in het H.B.S. ziekenhuis in Mindelo.

Een cataractoperatie, een ingreep om de troebel geworden lens te vervangen door een heldere kunstlens, is wereldwijd de meest uitgevoerde ingreep. Zo worden er in België tot 140.000 per jaar uitgevoerd. Met behulp van phaco-emulsificatie is deze ingreep zeer veilig, snel en vlot uitvoerbaar, maar er is wel specifieke apparatuur, materiaal en kunde voor nodig.

Het H.B.S ziekenhuis in Mindelo heeft 260 bedden en 65 specialisten. Op de drie Kaapverdische eilanden zijn in totaal twee oogartsen werkzaam waarvan 1 privé is en de andere, dr. Yosleivy, zijn activiteit uitoefent in het ziekenhuis. Dr. Yosleivy voert cataractoperaties uit met een low-resource techniek die achteraf minder goede resultaten geeft, een langer herstel tot gevolg heeft en enkel bij erg gevorderde cataract uitgevoerd kan worden. H.E.L.P. vzw heeft het oude oude phaco-toestel van het UZ Gent naar Mindelo verscheept en Vitaz heeft twee handstukken die essentieel zijn om een cataractoperatie met phaco-emulsificatie uit te voeren, gedoneerd aan het H.B.S. ziekenhuis. Doordat er nu meerdere handstukken zijn, kan men met een vlotte flow de ene patiënt na de andere opereren.

Grote vraag naar cataractoperaties

Een week is te kort om de phaco-techniek goed onder de knie te krijgen, maar dr. Yosleivy heeft onder begeleiding van dr. Vermorgen goede vooruitgang geboekt en meerdere operaties deels uitgevoerd. Hopelijk zullen nog andere Belgische oogartsen dit jaar de opleiding van dr. Yosleivy tot phaco-chirurg mee ondersteunen.

De vraag naar cataractoperaties is zeer groot in Kaapverdië. Zon is overvloedig aanwezig in Kaapverdië en dat is een uitlokkende factor van lensvertroebeling. De meeste patiënten wachten jaren op de ingreep en hebben tegen dat ze eindelijk aan de beurt zijn een ernstige visuele handicap ontwikkeld. Na een cataractoperatie worden deze slechtziende patiënten zelfstandiger en kunnen ze hun rol in de maatschappij weer opnemen. Met een operatie van 15 minuten helpt men niet alleen een patiënt beter zien, maar ook de mantelzorgers die niet (meer) voor de slechtziende moeten zorgen gaan er sterk op vooruit.

Dr. Vermorgen – die voor hij oogarts werd als tropenarts in Zuid-Afrika gewerkt heeft – zet met deze missie zijn steun voor minder geprivilegieerde delen van de wereld verder. Werken in een omgeving met minder middelen en mogelijkheden helpt ons om des te meer te beseffen hoe goed we het hebben in België ondanks onze koude en grijze winters.

Dr. Koen Vermorgen

Oftalmoloog