HomeArtikelVitaz opnieuw erkend als European Society for Medical Oncology centre

Vitaz opnieuw erkend als European Society for Medical Oncology centre

Gepubliceerd op maandag 8 juli, 2024

Begin juli behaalde Vitaz opnieuw de erkenning als ESMO Designated Centre of Integrated Oncology and Palliative Care. Ook in 2021 werd Vitaz al bekroond met het Europees kwaliteitslabel voor de integratie van oncologische en palliatieve zorg.

Deze erkenning onderstreept de kwaliteit van de geïntegreerde zorg die oncologische patiënten krijgen vanaf de diagnose tot een palliatieve setting om hun levenskwaliteit maximaal te ondersteunen. Om deze accreditatie te bereiken heeft het oncologisch centrum een sterke groei gekend door een kwaliteitsvolle oncologische zorg uit te bouwen voor alle tumortypes, met focus op een multidisciplinaire aanpak om geïntegreerde zorg te bieden aan alle patiënten. Het kwaliteitslabel benadrukt ook de expertise in hoogstaande palliatieve zorg in Vitaz.

Met sites in Sint-Niklaas, Beveren, Hamme, Temse en Lokeren wordt er een groot aanbod aan oncologische zorg ter beschikking gesteld in het Waasland. De afdeling telt 31 opnamebedden, 74 zetels voor dagopname en 8 palliatieve zorgbedden.

Het artsenteam bestaat uit:

 • 7 medisch oncologen:
  Dr. Deleu, Dr. Everaert, Dr. Lybaert, Dr. Lamot, Dr. Van de Walle, Prof. Dr. Kruse en Dr. Dockx, waarvan Dr. Everaert en Dr. Lamot een bijkomende bekwaamheid in palliatieve zorg behaalden.
 • 5 hematologen:
  Dr. Vandebroek, Dr. Van Hende, Dr. Huysmans, Dr. Janssens en Dr. Kennes.
 • 3 gastro-enterologen met een expertise in digestieve oncologie:
  Dr. Naessens, Dr. Gorleer en Dr. Dedecker.
 • 4 radiotherapeuten-oncologen
  Dr. Meireson, Dr. Geussens en Dr. Mercier, Dr. De Pooter
 • 2 pneumo-oncologen
  Dr. Deschepper, hoofd van het palliatief supportteam en dr. Van De Kerkhove
 • 2 genetici
  Dr. De Putter en Prof. Dr. Callewaert
 • 3 oncologisch gynaecologen
  Dr. Vaparijs en Dr. De Cleyn, die deel uitmaken van de multidisciplinaire borstkliniek en dr. Decloedt, consulent in campus Lokeren.
 • 1 uroloog
  Dr. De Troyer is werkzaam in de multidisciplinaire uro-oncokliniek

Om een ESMO Designated Centre te worden, moet er voldaan worden aan criteria, gebaseerd op aanbevelingen van de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie voor palliatieve zorg.

Deze criteria weerspiegelen:

 • Integratie van de ondersteunende zorg.
 • Referenties van de oncologische en palliatieve bekwaamheid.
 • Organisatie van de zorgverlening.
 • Expertise in onderzoek voor ondersteunende zorg
 • Initiatieven voor opleiding.

Vitaz heeft, met dank aan alle ondersteunende diensten binnen de oncologische en palliatieve zorg, bewezen aan deze criteria te voldoen, zowel op het vlak van zorgverlening, als onderwijs en onderzoek.

Ondersteunende teams

Vitaz beschikt over een sterk en dynamisch multidisciplinair team van artsen, verpleegkundigen, psychologen, oncologisch supportteam, palliatief supportteam, sociaal verpleegkundigen, voedingsdeskundigen, levensbeschouwelijk supportteam en vrijwilligers om deze hoogstaande totaalzorg te garanderen.

Het oncologisch supportteam (OST) ondersteunt en adviseert zowel patiënten als hun familieleden over de oncologische behandeling en speelt een belangrijke rol in de multidisciplinaire zorgcoördinatie.

Het palliatief supportteam (PST) heeft expertise in vroegtijdige zorgplanning als ook ethische vragen rond het naderende levenseinde, zoals het stoppen van behandelingen, palliatieve sedatie en euthanasie. Het team geeft advies over pijn- en symptoomcontrole alsook emotionele ondersteuning met extra aandacht voor de betrokken kinderen en tieners.

Het oncologisch centrum wordt mee ondersteund door een ervaren studiecentrum waarbij we ongeveer vijftig studies per jaar verrichten. Daarnaast maakt de dienst deel uit van het ENETS CoE Antwerpen-Waasland (neuro-endocriene tumoren) onder leiding van dr. Willem Lybaert.