HomeArtikelVitaz richt multidisciplinair managementteam op voor oncologisch-hematologisch centrum

Vitaz richt multidisciplinair managementteam op voor oncologisch-hematologisch centrum

Gepubliceerd op woensdag 11 juni, 2025

Samen bouwen aan toekomstgerichte kankerzorg

Op 27 juni start binnen Vitaz een nieuw multidisciplinair managementteam dat het oncologisch-hematologisch centrum, met jaarlijks meer dan 6 000 patiënten en 25 000 dagbehandelingen oncologie een stevige beleidsmatige en inhoudelijke verankering moet geven. Met dit initiatief kiest het ziekenhuis resoluut voor geïntegreerde, multidisciplinaire samenwerking in een zorgdomein dat steeds complexer én impactvoller wordt. Het managementteam (MT) wordt zo de schakel die visie, beleid en praktijk met elkaar verbindt.

Kankerzorg: complexer en meer verweven dan ooit

De oncologische en hematologische zorg evolueert snel. Nieuwe behandelingen, aangepaste zorgmodellen en veranderende noden van patiënten vragen om een sterk georganiseerde aanpak. Wat vroeger overzichtelijke zorglijnen waren, is vandaag een verweven netwerk van zorgpaden, disciplines en expertisevelden. In die context is samenwerking geen optie, maar een noodzaak.

Het nieuwe MT beantwoordt precies aan die nood. Het biedt een helder kader waarbinnen artsen, verpleegkundigen, paramedici en beleidsmakers samen richting geven aan de organisatie en inhoud van de zorg. Zonder zo’n overkoepelende structuur loop je het risico op fragmentatie. We willen zorg bieden die coherent is, vanuit een gedeelde visie, met oog voor kwaliteit en menselijkheid.

Een breed gedragen kernteam

Het managementteam is bewust multidisciplinair samengesteld, met vertegenwoordiging vanuit alle sleutelactoren binnen de oncologisch-hematologische zorg. Dr. Ines Deleu, medisch diensthoofd oncologie, neemt het voorzitterschap op zich en wordt geflankeerd door Dr. Isabelle Vande Broek, diensthoofd hematologie. Prof. dr. Vibeke Kruse (medisch coördinator borstkliniek) en Dr. Caroline Lamot (medisch coördinator verblijfsafdeling oncologie en palliatieve eenheid) brengen elk hun domeinspecifieke expertise in. Ook stafleden krijgen de kans om aan te sluiten, om zo de stem van de dagelijkse praktijk volop te laten doorklinken.

Langs verpleegkundige en paramedische zijde nemen Ingrid Mels (diensthoofd oncologisch-palliatief supportteam), Ilse Wielandt (hoofdverpleegkundige oncologische verblijfsafdeling), Christine Vandenberghe (hoofdverpleegkundige oncologisch dagziekenhuis) en Sylvie Van Liefde (diensthoofd secretariaat oncologie) actief deel. De coördinatie gebeurt door de clustermanagers Lut Van de Vijver en Joep Vanhoegaerden.

De verbinding met de algemene ziekenhuisstrategie wordt gegarandeerd door de directe participatie van medisch directeur dr. Philip Nieberding en verpleegkundig en paramedisch directeur Henk Cuvelier.

De kracht van het team zit bovendien in zijn flexibiliteit. Afhankelijk van de agendapunten worden collega’s uitgenodigd wiens expertise relevant is: van pneumo-oncologen, digestief oncologen tot ziekenhuisapothekers, van Quality & Safety tot de customer excellence manager. Zo blijft het MT wendbaar en breed gedragen. Een treffend voorbeeld is de intensieve werking van de cleanroom, waar jaarlijks meer dan 21.000 bereidingen plaatsvinden. De complexiteit en schaal van deze activiteit vereisen nauwe afstemming en samenwerking binnen het MT. Een mooi bewijs van hoe deze flexibele aanpak in de praktijk het verschil maakt.

Van beleidsplan tot impact in de zorg

Het mandaat van het MT is helder: richting geven, verbinding maken, en vertalen naar concrete actie. De eerste stap is het opstellen van een samenhangend beleidsplan dat nauw aansluit bij het ziekenhuisbreed strategisch kader. Daarbij ligt de focus op kwaliteit, patiëntveiligheid, evidence-based zorg, efficiënte werkprocessen en een duurzame inzet van middelen. Ook de opvolging van projecten en innovatietrajecten worden door het MT mee bewaakt. Wat het verschil maakt, is de manier waarop dit gebeurt: in nauwe afstemming met de praktijk, met aandacht voor wat leeft op de werkvloer en bij patiënten.

Structureel overleg als motor voor verandering

De maandelijkse vergaderingen vormen het kloppend hart van de werking. Het MT is geen louter beslissingsorgaan, maar een lerende structuur. We willen luisteren, afstemmen en vertalen. Input vanuit de zorg omzetten naar beleidskeuzes die het verschil maken. Die dynamiek, luisteren en sturen, is essentieel in een domein dat voortdurend in beweging is. Door vast te houden aan een gestructureerde overlegvorm blijft de focus op samenwerking, transparantie en gedeeld eigenaarschap gewaarborgd.

Meer dan structuur: een gedeelde ambitie

Met de oprichting van het MT maakt Vitaz duidelijk dat het oncologisch-hematologisch centrum een speerpunt blijft in de toekomstvisie van het ziekenhuis. De inzet op structurele samenwerking is geen organisatorische ingreep, maar een expliciete keuze voor duurzame, kwalitatieve en mensgerichte zorg. Goede zorg ontstaat niet toevallig. Ze vraagt om dialoog, om verbinding tussen mensen, om een gedeelde koers. Met dit managementteam kiezen we bewust voor die koers. Niet om te controleren, maar om samen richting te geven.

Een nieuwe start, gedragen door velen

Op 27 juni 2025 begint het managementteam officieel aan zijn opdracht. Niet als eindpunt, maar als vertrekbasis voor een lange, gezamenlijke weg. Met betrokkenheid als basis, samenwerking als methode en de patiënt en kwaliteit als kompas. Een gedragen fundament voor zorg die beter wil zijn. Elke dag opnieuw.

dr. Ines Deleu

Medisch diensthoofd oncologie

dr. Isabelle Vande Broek

Medisch diensthoofd hematologie

prof. dr. Vibeke Kruse

Medisch coördinator borstkliniek

dr. Caroline Lamot

Medisch coördinator palliatieve eenheid

Joep Vanhoegaerden

Clustermanager oncologische, hematologische en pneumologische diensten