HomeArtikelVITAZ staat niet stil: nieuwe uitdaging voor onco-patiënten: de beklimming van de MONT Ventoux.

VITAZ staat niet stil: nieuwe uitdaging voor onco-patiënten: de beklimming van de MONT Ventoux.

Gepubliceerd op donderdag 6 januari, 2022

Volledig passend in het nieuw VITAZ-logo motiveren we onze oncologische patiënt tot meer VITA-liteit met een gezondere levensstijl en meer beweging.

Een groep patiënten van de dienst oncologie gaat een nieuwe uitdaging aan: de beklimming van de Mont Ventoux. Het beklimmen van deze mythische berg is voor velen toch een ultieme uitdaging zeker voor fietsminnend Vlaanderen. De top bereiken van deze berg na een kankerbehandeling is een prachtige uitdaging. Vanuit onze ervaring in het Triaplus-programma zullen onze oncologische patiënten voor dit doel worden getraind. Ondertussen hebben we al vier fantastische ervaringen met Triaplus achter de rug. In 2022 gaat al de vijfde editie van Triaplus van start.

De boodschap die we willen uitbrengen naar al onze patiënten: sporten en bewegen is haalbaar voor iedereen.

Een groep van gemotiveerde kankerpatiënten gaat een sportieve uitdaging aan door te trainen voor een kwarttriatlon in teamverband. De boodschap die we willen uitbrengen naar al onze patiënten: sporten en bewegen is haalbaar voor iedereen. Vele studies hebben aangetoond dat duursporten de kans op het ontstaan van kanker en herval verkleinen en de kans op genezing na kanker vergroten. Het geeft ook een mentale boost en de kans op werkhervatting na de behandeling is groter bij de patiënten die een revalidatieprogramma volgen. Tevens willen we ook aandacht schenken aan de vertrouwenspersoon of buddy (partner, familielid, hechte vriend) die samen met de patiënt doorheen het hele oncotraject is gegaan met alle daaraan verbonden emotionele en mentale belasting. Via dit project gaan we hen intensief medisch en sportief begeleiden naar een nieuw en uitdagend sportief doel. Deze begeleiding bestaat uit zowel fysieke, nutritionele als psychische ondersteuning en zal gaan over een periode van 9 maanden.

Met dit project beogen we dat we met de hele groep samen zullen deelnemen aan de Zwin triatlon op 07 september 2022. Het belangrijkste doel is de hele groep aan de eindstreep te brengen en te zorgen dat het als een persoonlijke verrijking ervaren wordt. Daarom wordt de sportieve begeleiding individueel aangepast aan hun mogelijkheden, rekening houdend met de werkgerelateerde en familiale belasting.

Dr. Ines Deleu, diensthoofd oncologisch centrum, Dr. Verbeke, diensthoofd thorax en vaatheelkunde, borstverpleegkundige Katty Haeck en de dienst oncorevalidatie zullen zich als peter en meters opnieuw 100% achter dit project zetten en zullen meetrainen naar hetzelfde doel. Het aantal deelnemers wordt nu geraamd op een vijftigtal.

dr. Ines Deleu

Diensthoofd medische oncologie