WALANT een nieuwkomer binnen de handchirurgie
Gepubliceerd op vrijdag 3 september, 2021
Innovatie komt soms vanuit onverwachte hoek
Locoregionale anesthesie was een paar decennia geleden een revolutionaire manier om ingrepen op ledematen vlot en zonder algemene narcose uit te voeren. De evolutie naar zoveel mogelijk behandelingen in dagziekenhuis, eerder dan op verblijfsafdeling heeft dit proces nog versneld. Nu zien we meer en meer dat het verblijf binnen het dagziekenhuis zo kort mogelijk dient gehouden te worden en dat specifieke entiteiten zoals een “handcentra” als paddenstoelen uit de grond schieten.
In sommige gevallen en dit vooral bij de zeer kleine handingrepen is een locoregionale anesthesie wat te hoog gegrepen en is het concept WALANT zeer welkom. WALANT staat voor WIDE-AWAKE LOCAL ANESTHESIA NO TOURNIQUET. Dit is een zeer veilige methode van anesthesie waar lokaal een mengeling van lokale verdoving en adrenaline wordt gebruikt. Een tourniquet is hier niet noodzakelijk en de patiënt kan zijn/haar vingers blijven bewegen zodat er onmiddellijk kan gezien worden of het probleem verholpen is zoals bv. bij een springvinger. Nog een voordeel is dat niet heel de arm verdoofd is en dus zeer snel terug kan gebruikt worden. Daarbij kan de patiënt ook vrij vlug naar huis na de ingreep. WALANT anesthesie wordt dan ook bijna systematisch gebruikt voor de meeste routine handingrepen zoals Carpaal Tunnel-syndroom, springvingers en De Quervain release.
De dienst Orthopedie en Anesthesie heeft deze techniek geadopteerd in het vooruitzicht van de uitbouw van het nieuwe handcentrum dat zal van start gaan wanneer de Focused Orthopedische Factory een feit is te Lokeren.