Warm hart van AZ Nikolaas reikt tot Niger

Gepubliceerd op vrijdag 22 februari, 2019

Het AZ Nikolaas maakt zich sterk aan de hand van zijn kernwaarden “Top zorg, warm hart”, waarbij de patiënt centraal staat. In België zijn alle middelen voorhanden en het zorgaspect hebben we dan ook helemaal zelf in handen, maar dat is zeker niet overal het geval. Daarom tracht het AZ Nikolaas zijn steentje bij te dragen op plaatsen waar zorgverlenging allesbehalve evident is.

Hilde De Coensel met Nigeriaanse verpleegkundigen

In een zorgsector die voortdurend evolueert onder impuls van technologische evoluties en de wensen van de patiënt, dient het ziekenhuis te investeren en te vernieuwen om niet achterop te raken. Bepaalde toestellen en materialen, die niet langer voldoen aan de huidige normen in België, maar in essentie nog correct functioneren, krijgen dankzij Hilde De Coensel een tweede leven in het Afrikaanse Niger.

Hilde is een voormalig werkneemster van AZ Nikolaas en kreeg de figuurlijke microbe te pakken in 2012, na een inleefreis naar Niger, die specifiek gericht was op de plaatselijke zorgverlening. “We zijn daar geconfronteerd met ongelooflijk schrijnende taferelen en hebben er zelfs kinderen zien sterven van de honger,” zo getuigt Hilde. “Elke avond moest ik me even afzonderen om alles een plekje te kunnen geven en overviel me een gevoel van machteloosheid.”.

Bij haar thuiskomst besloot Hilde om niet bij de pakken te blijven zitten. “Ik heb toen mijn stoute schoenen aangetrokken en ben naar het AZ Nikolaas gestapt, wat ik nog steeds als mijn tweede thuis beschouw. Het toeval wou dat er net een nog werkend echotoestel uit dienst genomen was en het AZ Nikolaas was onmiddellijk bereid om dit te schenken aan het Centre de la Santé van Niamey, de hoofdstad van Niger, waar ze op dat moment slechts één echotoestel hadden en zo’n 800 vrouwen per dag over de vloer krijgen.”.

Evident was het aanvankelijk zeker niet om dergelijke spullen op de juiste bestemming te krijgen. “Ondertussen hebben we echter een mooi netwerk van vertrouwenspersonen uitgebouwd en krijgen we ook de nodige ondersteuning van de ambassade van Niger, waardoor dergelijke uitwisselingen veel vlotter verlopen,” wat Hilde toch enigszins hoopvol stemt voor de toekomst. “Het blijft elke dag een gevecht, maar gelukkig kunnen we na al die jaren nog steeds rekenen op de steun van AZ Nikolaas. Zo hebben we de afgelopen maand nog een dertigtal kinderbedjes mogen verschepen naar Niamey, waar ze ongetwijfeld vele kersverse moeders gelukkig zullen maken.”.