HomeArtikelWarm welkom aan nieuw leven

Warm welkom aan nieuw leven

Gepubliceerd op woensdag 26 januari, 2022

Jaarlijks worden er ongeveer 1600 baby’s geboren in Vitaz campus Sint-Niklaas, een heel aantal… Ondersteund door een team van gynaecologen, kinderartsen, anesthesisten en vroedvrouwen worden ze veilig ter wereld gebracht. Ook de collega’s van de dienst Endocrinologie en in bepaalde gevallen ook andere medische disciplines zijn soms betrokken bij een bevalling. In januari 2022 werd het team vroedvrouwen versterkt door de equipe van campus Lokeren en zullen bevallingen plaatsvinden in een volledig vernieuwd verloskwartier in campus Sint-Niklaas.

Wens
Wonder
Werkelijkheid

Deze spreuk vindt u terug op één van de muren van het vernieuwde verloskwartier van Vitaz. De spreuk is zeker van toepassing op de artsen en medewerkers, die met de realisatie van dit project een wens in vervulling zien gaan. Het team van de materniteit is dan ook bijzonder trots om het nieuwe verloskwartier te kunnen voorstellen: een huiselijk ingerichte afdeling voorzien van alle hedendaagse comfort.

In juli 2021 startten de werken aan het verloskwartier van – toen nog- AZ Nikolaas. Op 11 januari werd de laatste hand gelegd aan de vernieuwde afdeling van Vitaz. Een dag later werden de ruimtes al in gebruik genomen.

Nieuw verloskwartier

Warme tinten en ruimte voor ontspanning

In 2015 behaalde Vitaz (het toenmalige AZ Nikolaas) het internationale kwaliteitslabel ‘Baby Friendly Hospital Initiative’ (BFHI). Een onderdeel van het BFHI-label zijn de ‘Mother Friendly Initiatives’, waarbij aandacht wordt besteed aan de fysieke en psychische behoeften van de moeders tijdens arbeid en bevalling.

Verloskamer met o.a. ontspanningsbad.

De verbouwingen aan het verloskwartier gebeurden dan ook in overeenstemming met deze visie. Een belangrijke factor om een vlotte fysiologische bevalling te doen slagen, is het creëren van een veilig gevoel en een rustige, aangename sfeer voor de toekomstige ouders. Het nieuwe verloskwartier werd zo ingericht dat een huiselijke sfeer wordt gecreëerd. Ook het kleurenpalet werd aangepast: het klinisch wit maakte plaats voor warme tinten en houtstructuren. De typische ziekenhuisvloer werd ingeruild voor een warme houtlook en de lichten kunnen gedimd worden.

Het verloskwartier van Vitaz bestaat nu uit acht arbeids-/verloskamers. Voordien waren de meeste van deze ruimtes apart, nu zijn het allemaal geïntegreerde kamers, heel ruim, met veel licht, die bovendien huiselijk en warm werden ingericht. Zeven van de acht kamers kregen ook een ruim relaxatiebad. Ter vergelijking: tot voor de start van de werken waren er in het AZ Nikolaas vier arbeidskamers, twee verloskamers en drie geïntegreerde kamers.

Naast een aangename sfeer is ook de mogelijkheid om te bewegen belangrijk. Door rond te wandelen en verschillende houdingen aan te nemen, worden zowel de arbeid als het vorderen van de ontsluiting gestimuleerd. De ruime kamers bieden voldoende bewegingsvrijheid om de contracties op te vangen. Bovendien werd er geïnvesteerd in een volledig draadloze monitor die de aanstaande moeders op hun buik dragen om de harttonen van de baby te registreren. Zo kan de autonomie van de moeder op een veilige manier vergroot worden. In de verpleegpost zijn al deze registraties zichtbaar, wat als groot voordeel heeft dat een monitor nooit onbewaakt is.

Klik hier voor de introductievideo, en neem deel aan de virtuele rondleiding in ons nieuw verloskwartier.

Oorverdovend stil

Helaas verloopt niet elke zwangerschap ongecompliceerd. Hoewel de meeste kreten in de verloskamer kreten zijn van opluchting en blijdschap, blijft het soms ook oorverdovend stil. Ook voor deze intense bevallingen werd een specifieke verloskamer ingericht, met warme tinten en een iets andere indeling. Vitaz werkt hiervoor ook samen met de vzw ‘Boven de wolken’ en ‘Berrefonds’. Op deze manier worden de ouders extra ondersteund en worden ze geholpen om alsnog een mooie herinnering te creëren aan hun sterrenkindje.

Volgende stappen

Team Gynaecologie Vitaz (vlnr): dr. Marc Coenen, dr. Klaus De Cleyn, dr. Philip Vanparijs, dr. Siska Feys, dr. Liesbet Damen, dr. Christel Vossen, dr. Katrijn Witters, dr. Wendy Nuradi, dr. Tine Faes

Bevallingen vinden nu plaats in Vitaz campus Sint-Niklaas, maar wie zwanger is, kan nog steeds terecht op de andere campussen van Vitaz voor consultaties, onderzoeken en begeleiding. Er is een consultatiemoment door de vroedvrouwen voorzien voor het uitvoeren van de suikertest, het voorbereiden op de bevalling en borstvoeding en voor foetale monitoring. Ook twee van onze ervaren gynaecologen zijn te Lokeren actief voor consultaties, onderzoeken en en begeleiding. Onder hen de nieuwe collega dr. Tine Faes. Dr. Faes volbracht haar studie geneeskunde aan de KU Leuven waarna ze de specialisatie gynaecologie aanvatte. Tijdens haar specialisatie was ze actief in AZ Turnhout, UZ Leuven en Watford General Hospitals (UK). Vervolgens volgde ze nog een residentschap in UZ Leuven rond goedaardige gynaecologie en uro-gynaecologie. Na een succesvolle loopbaan in az Sint-Blasius waar ze zich onder andere inzette voor de bekkenbodemkliniek, startte ze op 1 januari binnen Vitaz. Ze onderhoudt ook een privé-praktijk te Waasmunster.

Al deze verbouwingen aan de verloskamer zijn nog maar het topje van de ijsberg. In de loop van 2022 zullen ook de couveuseafdeling en de materniteit op de tweede verdieping een hele metamorfose ondergaan. Wordt dus vervolgd…