HomeArtikelWereld handhygiënedag – 5 mei 2019

Wereld handhygiënedag – 5 mei 2019

Gepubliceerd op maandag 29 april, 2019

Op 5 mei is het wereldwijd dag van de handhygiëne, waarbij ook de WHO iedereen oproept in hun campagne om zich te laten inspireren door “Health for all” en “Clean care for all”. Het thema dit jaar kreeg als titel “Clean care for all – it’s in your hands”. Reine handen, i.e. infectiepreventie en –controle zijn een belangrijke schakel in veilige zorg. Immers, 7.2% van de patiënten opgenomen in acute ziekenhuizen in België ontwikkelen een zorginfectie (prevalentiestudie ECDC 2011).

Zoals bleek uit uitgebreide literatuurgegevens en ervaring,  is handhygiëne compliance bij gezonheidswerkers de belangrijkste factor om overdracht van micro-organismen en dus de ontwikkeling van zorginfecties bij patiënten te voorkomen. Deze methode blijkt ook meest kostenefficiënt te zijn. De compliance kan echter nog beter. Daarom werden doorheen de jaren verschillende nationale campagnes rond handhygiëne opgezet in de Belgische ziekenhuizen; om een groter bewustzijn te creëren over goede handhygiëne praktijken en om het gebruik van handalcohol te bevorderen. Over de jaren heen stijgt het compliance percentage voor alle types gezondheidswerkers, waarbij de verpleegkundigen de beste scores behalen. Na de campagne van 2017 zijn we nationaal gestrand op een handhygiënecompliance van bijna 80%. Uit ervaring weet men dat het effect van campagnes en acties slechts tijdelijk is en er dus blijvende inspanningen nodig zijn. Een uitdaging blijft handontsmetting vóór contact met de patiënt en vóór het uitvoeren van een zuivere invasieve handeling.

U zal in de komende dagen een flyer voor de handhygiëne quiz terugvinden, het verplicht u tot niets, maar hopen dat u hiermee toch even stilstaat bij de handhygiëne en compliance in eigen huis.

prof. dr. Veroniek Saegeman

Arts Ziekenhuishygiënist