When AZ Nikolaas/AZ Lokeren meets AZ Sint-Blasius: netwerk Hematologie over de Mira brug

Gepubliceerd op donderdag 18 maart, 2021

In 2020 werd de vzw Mira opgericht, een ziekenhuisnetwerk rond AZ Lokeren, AZ Nikolaas en az Sint-Blasius. De oprichting kwam er na verzoek van de overheid aan de ziekenhuizen om zich in regio gebonden netwerken te organiseren en nauwe samenwerkingsverbanden aan te gaan waardoor aan de bevolking een optimale en zo volledig mogelijke zorg dicht bij huis kan worden aangeboden. De dienst hematologie was hierin in feite een voortrekker avant la lettre want reeds in 2016 werd de hematologische activiteit van AZ Nikolaas uitgebreid naar AZ Lokeren en dr. Griet Huysmans is sinds 2018 ook actief in het az Sint-Blasius.

Links dr. Griet Huysmans en rechts dr. Isabelle Vande broek

Omwille van de toenemende nood aan permanentie en continuïteit van zorg voor de hematologische patiënt in Dendermonde en vanuit de netwerkgedachte is het idee gerijpt om een gezamenlijk zorgprogramma uit te rollen. In september 2020 werd hiermee van start gegaan, waardoor de discipline hematologie als eerste specialiteit van het netwerk een brug heeft geslagen tussen az Sint-Blasius en AZ Nikolaas/AZ Lokeren. Dagelijks zijn één of meerdere hematologen aanwezig in az Sint-Blasius en AZ Nikolaas en driemaal per week in AZ Lokeren. De dienst hematologie beschikt over een infrastructuur voor ambulante raadpleging, vier dagziekenhuizen en twee hospitalisatieafdelingen en dit in nauwe samenwerking met de oncologen. De patiënt kan in de verschillende ziekenhuizen terecht voor diagnostiek, behandeling en opvolging van haar of zijn hematologische aandoening. Kwaadaardige hematologische aandoeningen wordt steeds multidisciplinair besproken en voor meer complexe hematologische pathologie wordt, indien nodig, samengewerkt met universitaire referentiecentra.

Het team bestaat uit dr. Isabelle Vande Broek, dr. Vanessa Van Hende, dr. Griet Huysmans, dr. Soetkin Kennes en dr. Michael Janssens. Zij zijn actief op vijf campussen (Sint-Niklaas, Dendermonde, Beveren, Hamme en Lokeren) en zij bieden een brede hematologische zorg aan een regio van ruim 400.000 inwoners.

vlnr: dr. Vande Broek, dr. Kennes, dr. Janssens, dr. Van Hende & dr. Huysmans

dr. Isabelle Vande Broek

Hematoloog