HomeAgendaVAN LABO NAAR KLINIEK: THERAPIEËN VOOR ASBESTKANKER IN ONTWIKKELING

VAN LABO NAAR KLINIEK: THERAPIEËN VOOR ASBESTKANKER IN ONTWIKKELING

Gepubliceerd op maandag 17 januari, 2022

Hoewel de productie en het gebruik van asbest in ons land al meer dan 20 jaar geleden verboden werd, blijft het aantal patiënten met asbestkanker toenemen. Zo krijgen in België nog steeds elk jaar ongeveer 300 personen deze diagnose.


De manier waarop asbestkanker behandeld wordt, bevindt zich momenteel op een belangrijk kantelpunt. Ook onderzoekers aan de Universiteit Antwerpen wijden zich volop aan het ontwikkelen van nieuwe behandelingen. In het Universitair Ziekenhuis Antwerpen wordt, in nauwe samenwerking met AZ Nikolaas (Sint-Niklaas) en AZ Maria-Middelares (Gent), bovendien al een nieuwe therapie voor asbestkanker getest. Tijdens een infoavond in Sint-Niklaas en een plaatsbezoek aan de labo’s, willen wij u graag meenemen op het traject dat begint bij labo-onderzoek naar een nieuwe therapie en eindigt bij de behandeling van de patiënt.

Programma
Onderzoek naar immuuntherapie in combinatie met fysieke activiteit en verhindering van de tumorbloedtoevoer bij asbestkanker.
Introductie door Prof. Dr. Evelien Smits, presentatie door Dr. Elly Marcq (Centrum voor Oncologisch Onderzoek aan de Universiteit Antwerpen). Vragen en reacties.

De MESODEC-studie: immuuntherapie als aanvullende behandeling voor asbestkanker. Introductie door Dr. Koen Deschepper (AZ Nikolaas), presentatie door Prof. Dr. Eva Lion (Centrum voor Celtherapie en Regeneratieve Geneeskunde in het Universitair Zieken-huis Antwerpen). Vragen en reacties.

Muzikale omlijsting: Suzan Peeters. Einde: 22 uur.

Labobezoek Op 16 februari 2022 te 20 uur is er een geleid bezoek aan de labo’s van het Centrum voor Oncologisch Onderzoek of het Centrum voor Celtherapie en Regeneratieve Geneeskunde aan de Universiteit Antwerpen en het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (Wilrijk/Edegem). Meer informatie hierover op de infoavond.

Deelname De deelname is gratis. Inschrijven kan tot 27 januari 2022 via: www. avansa-wd.be of op het nummer 03/ 775 44 84. De activiteiten worden georganiseerd volgens de dan geldende Coronamaatregelen.

Truweelstraat 210, 9100 Sint-Niklaas