Academisch mandaat voor prof. dr. Johannes Ruige
Gepubliceerd op dinsdag 30 april, 2019
Prof. dr. Johannes Ruige wordt per 1 mei aangesteld als gastprofessor aan de Universiteit van Antwerpen. De functie bestaat uit een onderwijsopdracht en coachen van assistenten en (doctoraat-)studenten. De aanvraag voor de aanstelling vond plaats naar aanleiding van gezamenlijk internationaal diabetes-onderzoek met Prof. dr. Christophe De Block, UZA Diensthoofd Endocrinologie, Diabetologie en Metabole Ziekten.
Met dit goede nieuws wenst de dienst Endocrinologie & Diabetologie nog meer aandacht te geven aan de opleiding van onze toekomstige artsen. Niet alleen zal bij gelegenheid les geven aan de Universiteit van Antwerpen ten aanzien van specifieke topics, maar tevens biedt de aanstelling mogelijkheden tot wetenschappelijke vorming van assistenten en (doctoraat-)studenten tijdens de opleiding in het AZ Nikolaas. De toekomstige artsen kunnen rechtsreeks deelnemen aan verwerking van wetenschappelijke gegevens van nieuwe en lopende projecten. Met als missie optimale zorg verstrekken, is de dienst ondermeer betrokken bij projecten met innovatieve technieken, zoals telemedicine en (semi) closed-loop insulinepompen. Gegevens van het telemedicine-project worden binnenkort gepubliceerd in Health Informatics Journal. “Sustainable improvement of HbA1c and satisfaction with diabetes care after adding telemedicine in patients on adaptable insulin regimens”; Buysse H., Coremans P., Pouwer F. and Ruige J”.
Kwaliteit van zorg is afhankelijk van wetenschappelijke vorming van de arts. Het is immers niet eenvoudig om vragen en problemen bij patiënten optimaal te beantwoorden of aan te pakken. Aan de ene kant heeft de patiënt soms irrealistische verwachtingen van wat een arts kan doen. Aan de andere kant dient de arts volledig op de hoogte te zijn van de mogelijkheden en zijn zeldzame aandoeningen. Soms uiterst moeilijk te herkennen doordat klachten en symptomen zich bijvoorbeeld aspecifiek presenteren. Wanneer een zeldzame aandoening wel herkend wordt, kan het onduidelijk zijn wat de beste aanpak is. Zo kan het zijn dat in de wetenschappelijke literatuur niet meteen kwalitatieve studies beschikbaar zijn, die een leidraad bij de behandeling zouden kunnen vormen. De arts dient, zoals de rechercheur, de feiten van de fictie te filteren op zowel klinisch vlak alsook bij naslagwerk van literatuur.
De aanstelling van prof. dr. Johannes Ruige aan de Universiteit van Antwerpen biedt extra mogelijkheden van wetenschappelijke vorming voor toekomstige artsen werkzaam bij de dienst Endocrinologie & Diabetologie.