AZ Nikolaas behaalt opnieuw label Baby Friendly Hospital

Gepubliceerd op woensdag 20 november, 2019

Het AZ Nikolaas is sinds enkele jaren de trotse drager van het label Baby Friendly Hospital Initiative (BFHI). Dit label geeft aan dat je als ziekenhuis zowel de moeder als het kind de beste kansen geeft op welzijn en gezondheid. Dit jaar konden we het label voor de volgende vier jaar verlengen.

BFHI werd in 2005 gelanceerd door de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) en UNICEF. Zevenentwintig ziekenhuizen in Belgiƫ zijn trotse drager van het label.

AZ Nikolaas behaalde het label voor de eerste maal in 2015 voor een duur van vier jaar, uitgereikt door de Federale Overheid van Volksgezondheid. Dit jaar waren we dus toe aan een herevaluatie. Concreet betekent het dat we:
– de tien vuistregels voor het welslagen van borstvoeding volgen
moedervriendelijke initiatieven hanteren die aandacht besteden aan geboortezorg
– de internationale code voor het op de markt brengen van kunstvoeding volgen

Binnen het AZ Nikolaas dragen we baby- en kindvriendelijkheid hoog in het vaandel. We streven ernaar dat ieder kind dat in het ziekenhuis op bezoek komt, op consultatie komt, onderzoeken moet ondergaan of opgenomen moet worden, dezelfde kwaliteit van verzorging en omkadering krijgt ongeacht langs welke weg het kind het ziekenhuis binnenkomt of verlaat.

Met het vernieuwde label en bijhorende trots zullen we de volgende vier jaar verder bouwen aan ons baby- en moedervriendelijk beleid.

dr. Ann Covents

Diensthoofd pediatrie