HomeNieuwsDe dienst pneumologie start EBUS-TBNA op in AZ Nikolaas

De dienst pneumologie start EBUS-TBNA op in AZ Nikolaas

Gepubliceerd op dinsdag 7 januari, 2020

EndoBronchiale UltraSone Transbronchiale Naaldaspiratie (EBUS – TBNA) is een minimaal invasieve diagnostische techniek die de weefseldiagnose van mediastinale lymfeklieren en tumoren in `real-time` toelaat.

Deze echo-endoscopische techniek is een complementair onderzoek dat de mogelijkheid biedt om op nauwkeurige en minimaal invasieve wijze intrathoracaal lymfeklierweefsel te bekomen voor cytologisch onderzoek. De specifieke echo-endoscoop is een gemodificeerde bronchoscoop waarbij aan het uiteinde een lineaire echoprobe voorzien is. Deze probe maakt het mogelijk de langs de grote luchtwegen gelegen lymfeklieren te visualiseren en onder echobegeleiding aan te prikken. Het onderzoek kan veelal uitgevoerd worden onder een dagziekenhuisopname en duurt ongeveer een dertigtal minuten.

EBUS-TBNA werd initieel ontwikkeld om mediastinale lymfeklieren bij een longcarcinoom stadiumbepaling mogelijk te maken. De mediastinale stadiëring blijft de belangrijkste indicatie voor EBUS, en is cruciaal voor de prognostische en therapeutische besluitvorming. Daarnaast heeft EBUS een meerwaarde bij de beoordeling van de mediastinale tumorinvasie en zijn de indicatiegebieden ook uitgebreid naar de diagnostiek van intrapulmonale tumoren, nodale metastasen, mediastinale tumoren en granulomateuze aandoeningen (bv. sarcoïdose, tuberculose,…).

Tot heden liet de dienst pneumologie dit specifiek onderzoek verrichten in een supra-regionaal ziekenhuis. Intussen is er voor deze geavanceerde onderzoekstechniek een uitvoerige medische expertise en ervaring te duiden binnen de dienst pneumologie en zal vanaf 07 januari 2020 deze specifieke techniek in het AZ Nikolaas uitgevoerd worden door Dr. Van de Kerkhove Charlotte en Dr. Deschepper Koen.

Lees meer over de EBUS in de volgende editie van Infusie

dr. Chalotte Van de Kerckhove

Pneumoloog

dr. Koen Deschepper

Pneumoloog

dr. Valcke Yvan

Diensthoofd pneumologie

Erik Vlaminck

Investerings- en exploitatiemanager