In memoriam: Gaston Van Osselaer

Gepubliceerd op maandag 22 juni, 2020

Dr. Gaston Van Osselaer heeft ons verlaten op 15 juni 2020 op de leeftijd van 84 jaar.

Iedereen die Gaston heeft gekend zal bekennen dat hij een bijzondere man was, bijzonder in alle betekenissen van dat woord. Hij was een geniaal chirurg die elke zenuw, bloedvat, spier waar hij omtrent kwam anatomisch perfect kon situeren.

Wijlen dr. Gaston Van Osselaer

De man met de gouden handen

Hij was “de laatste der Moikanen” in de chirurgie. Gaston kon alles: thorax, abdominale, vaat, plastische chirurgie, het menselijk lichaam had geen geheimen voor Gaston, altijd even behendig, snel en accuraat. “De man met de gouden handen” werd hij al eens genoemd in de streek. Ik kan daarvan getuigen. Ik heb voor duizenden van zijn patiënten de anesthesie verzorgd, niet altijd de eenvoudigste taak, maar altijd met respect voor deze getalenteerde chirurg.

Gaston was dan ook altijd bereikbaar en heeft daardoor vele levens gered. Hij behoorde ook tot de generatie chirurgen die zonder veel toeters en bellen een snelle accurate diagnose kon stellen, een super chirurg en een uitstekend clinicus.

Achter de facade van deze karikaturale heelmeester zat een klein hartje. Van zodra hij zijn handschoenen uittrok veranderde de wolf in een lammetje. Hij hield van de natuur en was een verwoed jager. De Schotse Highlands en ook de Schotse whisky kende hij als geen ander. Op het einde van zijn carrière zei hij me nog “JP, ik word boomchirurg“. Zijn levenswijze uit de “golden sixties “ was zijn handelsmerk.

Ik heb nog de gelegenheid gehad hem tijdens zijn laatste levensfase enkele malen te bezoeken. Dat waren leuke momenten waarop we nog eens met hem over vroeger konden praten. Ik was blij te zien dat hij goed omringd was en uitstekend verzorgd door zijn kinderen en door Greet.

Een icoon van Maria Middelares heeft ons verlaten, laten we hem een plaats geven in onze denkbeeldige “Hall of Fame”

prof. dr. Jean-Pièrre Van Buyten

Diensthoofd pijnkliniek