HomeNieuwsNieuwe Da Vinci Xi robot in Vitaz, een upgrade van het bestaande chirurgisch robotsysteem

Nieuwe Da Vinci Xi robot in Vitaz, een upgrade van het bestaande chirurgisch robotsysteem

Gepubliceerd op dinsdag 26 juli, 2022

Drie jaar geleden koos het Vitaz ziekenhuis voor robotchirurgie. De robot, Da Vinci X, bleek bij veel complexe operaties een objectieve meerwaarde te bieden. De operatierobot levert meerdere klinische voordelen op voor patiënt, en wordt daardoor vaker en breder ingezet. Om deze groei op te vangen en over de nieuwste technologie te beschikken heeft het Vitaz ziekenhuis de Davinci X onlangs vervangen door een Davinci Xi.

De nieuwe in gebruik genomen operatierobot biedt extra technologische mogelijkheden ten opzichte van het vorig X-type, wat direct ten goede komen aan de patiënt. De Xi is bijvoorbeeld flexibeler, waardoor alle hoeken en zones binnen het operatiegebied zeer goed bereikbaar zijn zonder de robot te moeten herpositioneren tijdens de ingreep, enz.

Naast het gebruik door de urologen, werd de Davinci robot de voorbije jaren eveneens ingezet voor abdominale, gynaecologische en thoracale chirurgie. Het aantal ingrepen met de chirurgische robot is intussen in Vitaz gegroeid naar een +/- 400 op jaarbasis. Het inzetten van deze robotchirurgie zal verder toenemen in Vitaz en de medische expertise werd hiervoor nog verder verruimd.

De aanschaf van dit nieuwe robotsysteem past bij de visie van Vitaz om een klinisch expertisecentrum te blijven en nog verder uit te bouwen op het gebied van robotchirurgie. Naast de robotchirurgie met het Davinci systeem, worden sinds januari 2022 een ruim aandeel van de knie- en heupprothesen geplaatst met behulp van een orthopedische operatierobot. Intussen zijn er meer dan 250 prothesen geplaatst met deze orthopedische robot.

De aanschaf van deze operatierobots is mede mogelijk gemaakt door een financiële inbreng van het medisch innovatiefonds van Vitaz.

dr. Nieberding Philip

Medisch directeur

Vlaminck Erik

Projectmanager medisch dept. / Investerings- en exploitatiemanager corebusiness