Symposium Immunotherapie: the final Frontier

Gepubliceerd op dinsdag 23 april, 2019

Op woensdag 3 april werd het Task Force Immunotherapie voorgesteld tijdens het symposium “Immunotherapie: de Final Frontier” georganiseerd door het Oncologisch Centrum AZ Nikolaas – AZ Lokeren.

Immuuntherapie schuift naar de eerste plaats in de behandeling van bepaalde types tumoren in plaats van de klassieke behandeling met chemotherapie. Immuuntherapie activeert opnieuw ons afweersysteem en is actief in de micro-omgeving van de tumorcel. Dit gaat echter gepaard met een nieuw type nevenwerkingen, de zogenaamde auto-immuun gerelateerde nevenwerkingen. Het herkennen en op tijd behandelen van deze nevenwerkingen vraagt een zekere expertise. Daarom maken specialisten van verschillende disciplines deel uit van de Task Force met als doel accuraat en snel te reageren wanneer deze nevenwerkingen optreden.

Tijdens het symposium ging de aandacht ook uit naar de verschillende studies die lopen zowel in het Oncologisch Centrum als op de dienst Longziekten die de patiënt de kans geven vroegtijdig behandeld te worden met innovatieve vormen van immuuntherapie.

Een panel van het Task Force

Met meer dan tweehonderd aanwezigen kunnen we spreken van een geslaagd symposium. Alvast veel succes gewenst aan het multidisciplinaire team!

Lees meer over de nieuwe Task Force in de mei-editie van Infusie.

dr. Ines Deleu

Diensthoofd Medische Oncologie