Multidisciplinaire aanpak binnen oncologie
Gepubliceerd op donderdag 6 januari, 2022
Om de ESMO accreditatie te bereiken heeft het Oncologisch Centrum een sterke groei gekend met kwaliteitsvolle oncologische zorg voor alle tumortypes, met een uitgebreide multidisciplinaire aanpak om geïntegreerde zorg te bieden aan alle patiënten.
In 1999 werd de afdeling Medische Oncologie opgericht met de start van Dr. Ines Deleu, diensthoofd van het Oncologisch Centrum; eveneens in 1999 werd de Palliatieve eenheid opgericht in de campus Beveren. Dr. Els Everaert en Dr. Caroline Lamot bouwden als lid van het Palliatief Support Team bijkomende expertise uit in de palliatieve zorg en na het pensioen van collega Dr. Marc Van Ussel, werden zij vanaf januari 2019 verantwoordelijke artsen op de Palliatieve Eenheid. Hierdoor werd een volledige integratie in het Oncologisch Centrum gerealiseerd.
De hoofdcampus is gelegen in Sint-Niklaas, maar er wordt ook oncologische zorg aangeboden in de campussen Beveren, Hamme Temse en Lokeren. Op deze manier heeft iedere patiënt toegang tot oncologische zorg dichtbij huis.
De afdeling telt 31 opnamebedden, 75 zetels voor dagopname en 8 palliatieve zorgbedden.
Het artsenteam bestaat uit:
- Zeven medisch oncologen (Dr. Deleu, Dr. Everaert, Dr. Lybaert, Dr. Lamot, Dr. Van de Walle, Prof. Dr. Kruse, Dr. Dockx) waarvan Dr. Everaert en Dr. Lamot een bijkomende bekwaamheid in palliatieve zorg behaalden
- Vijf hematologen (Dr. Vandebroek, Dr. Van Hende, Dr. Huysmans, Dr. Janssens en Dr. Kennis)
- Twee gastro-enterologen met een expertise in digestieve oncologen (Dr. Naessens en Dr. Gorleer)
- Drie radiotherapeuten-oncologen (Dr. Meireson, Dr. Geussens en Dr. Mercier), en één geneticus (Dr. De Putter, consulent UZ Gent)
- Twee pneumo-oncologen (Dr. Deschepper, hoofd van het Palliatief Support Team en Dr. Van De Kerkhove)
- Eén geneticus (dr. De Putter)
- Drie oncologisch gynaecologen (Dr. Vanparijs en Dr. De Cleyn) die deel uitmaken van de Multidisciplinaire Borstkliniek en dr. Decloedt (consultent Lokeren)
- Eén uroloog (Dr. De Troyer) werkzaam in de Multidisciplinaire Urokliniek
ONDERSTEUNENDE TEAMS
Om de patiënten zo goed mogelijk te behandelen en begeleiden wordt ook veel aandacht besteed aan de supportieve ondersteuning van patienten. We zijn dan ook blij te kunnen terugvallen op een sterk multidisciplinair team met verpleegkundigen, onco-psychologen, onco-coaches, een palliatief support team, een sociale dienst, diëtisten en vrijwilligers die elke dag klaar staan voor de patiënten met bijzondere aandacht voor de communicatie en de informatieoverdracht tussen de verschillende zorgverleners, de patiënt en zijn/haar familie.
Vitaz heeft ook een sterk en dynamisch oncologisch en palliatief support team uitgebouwd. Het oncologisch support team (OST) ondersteunt en adviseert zowel patiënten als familieleden over de oncologische behandeling en speelt een belangrijke rol in de multidisciplinaire zorgcoördinatie.
Het palliatief support team (PST) heeft expertise in vroegtijdige zorgplanning alsook ethische vragen rond het naderende levenseinde, zoals het stoppen van behandelingen, palliatieve sedatie en euthanasie. Het team geeft advies over pijn- en symptoomcontrole alsook emotionele ondersteuning met extra aandacht aan de betrokken kinderen en tieners.
Wanneer thuiszorg niet meer haalbaar is, kunnen patiënten bij wie geen genezing meer mogelijk is, terecht op de palliatieve eenheid. Hier krijgen de patiënten een globale verzorging en ondersteuning, eventueel ook voor een tijdelijke periode. De Palliatieve Eenheid is uitgerust met acht ruime, warm ingerichte éénpersoonskamers met mogelijkheid tot rooming-in in de terminale setting.
Binnen het oncologisch centrum kunnen we steunen op een ervaren studiecentrum waarbij we ongeveer vijftig studies per jaar verrichten. Daarnaast maakt onze dienst deel uit van het ENETS CoE Antwerpen-Waasland (neuro-endocriene tumoren) onder leiding van Dr. Willem Lybaert.
HET ONCOLOGISCH CENTRUM VAN AZ NIKOLAAS IS EEN AMBITIEUZE DIENST MET TOP ZORG EN EEN WARM HART!