Dagzaal kloppend hart van de oncologische en hematologische zorgverlening in Lokeren en omstreken

Gepubliceerd op woensdag 15 januari, 2020

dr. Willem Lybaert

De dienst oncologie-hematologie-radiotherapie van het AZ Nikolaas is al vele jaren één van de grootste oncologische centra in Vlaanderen. In 2016 kreeg onze dienst, na ondertekening van een samenwerkingsakkoord tussen het AZ Nikolaas en het AZ Lokeren, het voorstel om onze activiteiten uit te breiden naar het AZ Lokeren. Na dr. Willem Lybaert startte ook dr. Mieke Van de Walle als oncologe in het AZ Lokeren. Beide oncologen nemen alle verwezen tumortypes onder hun hoede en verzorgen de dagelijkse medische permanentie in het AZ Lokeren. Dr. Isabelle Vande Broek en dr. Vanessa Van Hende nemen de hematologie voor hun rekening. Dr. Elke Verstraeten en Dr. Charlotte Van De Kerkhove staan garant voor de pneumologische oncologie.

dr. Mieke Van de Walle

De dienst oncologie-hematologie in het AZ Lokeren omvat twee pijlers: dagelijkse raadplegingsactiviteit en een dagziekenhuis oncologie-hematologie. Oncologische zorg wordt zoveel mogelijk dicht bij huis aangeboden. De hospitalisatie-afdeling echter, is volledig geconcentreerd in het AZ Nikolaas campus Sint-Niklaas.De overheid streeft dan ook naar meer centralisatie van complexe zorg. Bij complexe onderzoeken type NMR/PET-CT-scan en behandelingen type radiotherapie/complexe chirurgie wordt in eerste instantie samengewerkt met het AZ Nikolaas en in tweede instantie met onze universitaire partner UZ Gent, voornamelijk voor complexe digestieve chirurgie.

vlnr: Hematologen dr. Vande Broek & dr. Van Hende

De dienst radiotherapie van het AZ Nikolaas maakt deel uit van het Iridium Netwerk. Dit netwerk, bestaande uit negen ziekenhuizen, bestraalt de meeste patiënten in Vlaanderen en heeft een mooie expertise en doorgedreven subspecialisatie kunnen uitbouwen.

Hoogmis van de oncologische-hematologische zorg

Elke twee weken is er op donderdag de ‘hoogmis’ van de oncologische-hematologische zorg, namelijk het Multidisciplinair Oncologisch Consult (MOC). Elke orgaanspecialist in het AZ Lokeren betrokken in de oncologische zorg (gastro-enterologen, gynaecologen, urologen, pneumologen, chirurgen, geriaters enz.) bespreekt op die vergadering alle nieuwe oncologische diagnoses en opvolgingsproblemen die hij of zij in die twee weken verzameld en uitgewerkt heeft. Op die vergadering zijn ook de betrokken huisartsen aanwezig, twee oncologen, de radioloog en radiotherapeut. Op deze manier gebeurt een ‘finetuning’ van de diagnostiek en wordt een multidisciplinair behandelingsplan opgesteld. Praktische afspraken worden dan voorzien om de aanpak met de patiënt te communiceren en de behandeling te organiseren.

Samenwerking (fusie) AZ Lokeren AZ Nikolaas, een meerwaarde in deze regio

Na enkele jaren activiteit in het AZ Lokeren zien we nog steeds onze oncologische-hematologische activiteiten toenemen. Dit wijst op de toenemende nood aan en vraag naar een goede oncologische-hematologische zorg in de regio. Gezien de toenemende complexiteit van behandelingen gebeurt deze zorg dan ook het best in grote netwerkstructuren en is de samenwerking (fusie) tussen het AZ Lokeren en het AZ Nikolaas een meerwaarde om iedereen de beste kansen op een goede behandeling en genezing te bieden. Nieuwere therapieën zoals immuuntherapie vergen een doorgedreven expertise en kunnen enkel verantwoord gegeven worden door artsen werkzaam in een groter geheel.

Deze activiteiten omvatten uiteraard niet alleen gedreven artsen, maar ook een toegewijd team van verpleegkundigen, voedingsexperten, psychologen, sociaal verpleegkundigen, het oncologisch en palliatief supportteam, de kankerregistratie en de kinesisten. Deze zijn in het AZ Lokeren elke dag in de weer om ondersteuning te bieden aan onze patiënten waar nodig.

HET DAGZIEKENHUIS

Binnen het dagziekenhuis oncologie-hematologie komen als het ware al deze disciplines samen rondom de patiënt. Het dagziekenhuis is geen ‘warenhuis’ waar je alleen even je baxters of pilletjes komt halen, maar waar gekeken wordt naar zoveel andere aspecten: bloeddruk, polsslag, gewichtsevolutie, algemene voedingstoestand, fysiek en mentaal functioneren, bijkomende onderzoeken op dag van dagzaalbezoek, ondersteunend woord, schouderklopje, ondersteuning thuis, transport naar ziekenhuis… kortom letterlijk en figuurlijk het kloppend hart en de corebusiness van onze dienst!

Verpleegkundig spreekuur

In 2019 zijn de oncologische verpleegkundigen gestart met het verpleegkundig spreekuur. De patiënt krijgt veel informatie te verwerken als hij/zij de diagnose kanker krijgt. Om deze informatie op een rustige manier te kunnen geven, worden de patiënten gepland op het verpleegkundig spreekuur. De verpleegkundige overloopt samen met de patiënt het behandelingstraject. Deze heeft op dit moment de tijd om eventuele vragen/bezorgdheden te uiten, waarop de verpleegkundige een antwoord kan geven. Op deze manier is de patiënt beter geïnformeerd en voorbereid op de verdere behandeling. De patiënt krijgt een ‘heen en weer’ map mee, waarin alle informatie terug te vinden is omtrent de behandeling (het verloop en de nevenwerkingen).

dr. Willem Lybaert

Oncoloog AZ Lokeren - AZ Nikolaas

dr. Mieke Van de Walle

Oncoloog AZ Lokeren - AZ Nikolaas

dr. Isabelle Vande Broek

Hematoloog AZ Lokeren - AZ Nikolaas

dr. Vanessa Van Hende

Hematoloog AZ Lokeren - AZ Nikolaas