HomeArtikelDagziekenhuis oncologie-hematologie AZ Lokeren verhuist naar ruimere locatie

Dagziekenhuis oncologie-hematologie AZ Lokeren verhuist naar ruimere locatie

Gepubliceerd op maandag 3 mei, 2021

Half januari van dit jaar is het oncologisch-hematologisch dagziekenhuis van het AZ Lokeren verhuisd naar de vierde verdieping van het centrale ziekenhuisgebouw. Er was nood aan een grotere en ruimere locatie om het groeiende aantal patiënten en de toename van het aantal ambulante behandelingen binnen deze specialiteiten aan te kunnen.

Hierdoor ontstaat de mogelijkheid om tegelijkertijd een twaalftal patiënten een oncologische of hematologische behandeling te geven in ruime en aangename kamers met veel lichtinval. De patiënten kunnen kiezen voor de rust en privacy van een éénpersoonskamer of  voor een babbel op een gezamenlijke kamer.

Patiënten afkomstig uit de regio Lokeren kunnen zo nog steeds dicht bij huis worden behandeld in een aangename, familiale omgeving met veel aandacht voor hun welzijn. De vlotte bereikbaarheid met een laagdrempelig, persoonlijk contact met de artsen en gespecialiseerde verpleegkundigen zijn belangrijke troeven van het dagziekenhuis. Een bijkomend voordeel is de integratie binnen het grotere netwerk met o.a. de mogelijkheid tot bestraling 15 minuten verder in Sint-Niklaas.

Patiënten afkomstig uit de regio Lokeren kunnen zo nog steeds dicht bij huis worden behandeld in een aangename, familiale omgeving met veel aandacht voor hun welzijn.

Bij de opstart van een nieuwe behandeling wordt op het dagziekenhuis een oncologisch verpleegkundig spreekuur georganiseerd waar de patiënt en zijn of haar familie alle noodzakelijke informatie krijgt over de behandeling en de verdere planning, uiteraard met de mogelijkheid om vragen te stellen. Ook tijdens de behandeling kan elke patiënt beroep doen op psychologische ondersteuning en advies van de onco-diëtiste die nauw samenwerkt met het nutritieteam van het AZ Nikolaas.

Een groeiend patiëntenaantal vraagt om een groei van het medisch kader

dr. Mieke Van de Walle en dr. Willem Lybaert

De voorbije jaren groeide de dienst oncologie-hematologie van het AZ Lokeren mee in het grotere netwerk van het AZ Nikolaas. Om dit team te versterken is sinds april van dit jaar dr. Yanina Dockx, naast dr. Willem Lybaert en dr. Mieke Van de Walle, werkzaam in het AZ Lokeren waardoor momenteel 5 tot 6 halve dagen per week een oncoloog aanwezig is in Lokeren.

Ook de dienst hematologie groeide sterk de afgelopen jaren. Eén van de recente aanwervingen, dr. Soetkin Kennes, is sinds januari ook werkzaam in het AZ Lokeren en dit op maandag- en vrijdagnamiddag, ter versterking van dr. Vanessa Van Hende, die in het AZ Lokeren werkzaam is op woensdagvoormiddag.

Links dr. Vanessa Van Hende en rechts dr. Soetkin Kennes

Kortere verblijfsduur

Op 1 september 2021 zal de werkwijze van het oncologisch dagziekenhuis nog licht wijzigen. We opteren voor een nieuwe strategie waarbij de patiënt één of twee dagen voor de effectieve behandeling gezien wordt door de arts op consultatie waarbij op dat moment ook de nodige onderzoeken gebeuren zoals een bloedafname. Op basis van het gesprek met de arts, het klinisch onderzoek en de resultaten van het bloedonderzoek kan de behandeling (chemotherapie, doelgerichte therapie, immunotherapie, transfusie…) voorbereid worden. De bereiding van de medicatie gebeurt in de ziekenhuisapotheek te Sint-Niklaas en het product wordt vervolgens getransporteerd naar het AZ Lokeren. Zo kan de patiënt op de dag van de behandeling bij aankomst meteen naar de kamer gaan waardoor de tijd die de patiënt op het dagziekenhuis moet doorbrengen ingekort wordt. Uiteraard is er ook op het moment van de toediening van de medicatie een arts aanwezig in het dagziekenhuis. We passen deze werkwijze naar ieders tevredenheid reeds toe op het dagziekenhuis te Beveren. Internationale studies hebben aangetoond dat deze manier van werken een positieve invloed heeft op de levenskwaliteit en het welzijn van de oncologische patiënt.

dr. Ines Deleu

Diensthoofd Medische Oncologie-Hematologie