DIO-kliniek breidt uit naar campus Beveren en campus Lokeren

Gepubliceerd op dinsdag 26 oktober, 2021

Naar analogie van de borstkliniek in ons ziekenhuis, werd enkele maanden geleden ook de DIO-kliniek (digestieve oncologie) van Vitaz, het voormalige AZ Nikolaas, over de campus Beveren en Lokeren verder opengetrokken. Initieel was er sprake van een “darmkliniek”, maar gezien digestieve oncologie uiteraard veel meer is dan darmkanker alleen, dekt de term DIO-kliniek veel beter de lading. In feite horen alle oncologische problemen van het spijsverteringsstelsel thuis in de DIO-kliniek. Dus niet alleen tumoren van de dikke darm, maar ook van slokdarm, maag, dunne darm, anaal kanaal, lever, galblaas, galwegen en pancreas. Gezien de diverse pathologie is er absoluut nood aan een uitgebreid, gespecialiseerd team dat alle facetten van de zorg in de digestieve oncologie beheerst.

We stellen dan ook graag alle actoren binnen de DIO-kliniek aan u voor.

Oncologen

Dr. Willem Lybaert vormt samen met Dr. Bénédicte Naessens en Dr. Koen Gorleer het trio digestieve oncologen, die afwisselend elke week een raadplegingsblok speciaal gereserveerd hebben voor nieuwe patiënten binnen de DIO-kliniek. Op deze manier zorgen we ervoor dat de wachttijd voor patiënten met een nieuw gediagnosticeerde tumor van het spijsverteringsstelsel tot een absoluut minimum beperkt wordt.

De MOC digestieve oncologie

Gastro-enterologie

De meeste patiënten komen in de DIO-kliniek terecht via de huisartsen die vaak verwijzen naar de gastro-enterologen. Zij hebben immers met de echografie en de verschillende endoscopische onderzoeken de tools in handen voor het stellen van de diagnose van een oncologisch probleem van de digestieve tractus. Binnen de Gastrogroep zijn het Dr. Bénédicte Naessens en ook Dr. Koen Gorleer die zich gesubspecialiseerd hebben in de digestieve oncologie en instaan voor de chemotherapeutische behandeling. Daarnaast vergeten we natuurlijk niet het belang van de echo-endoscopie in de staging van slokdarm-, maag-, pancreas- en rectumtumoren en de plaats van stenting zowel bij slokdarm-, colon- als pancreas/galwegtumoren.

Chirurgie

Dr. Jean-Baptiste Cornille, Dr. Ignace De Keukelaere en Dr. Thibault Sablon vormen samen het DIO chirurgisch team. Naast de vele heelkundige ingrepen die binnen Vitaz zelf worden uitgevoerd, is er de laatste jaren ook een zeer goede samenwerking met het UZ Gent, meer bepaald voor de complexe slokdarm- en pancreaschirurgie.

Anatomopathologie

Gezien een definitieve diagnose van een oncologisch probleem nog steeds staat of valt met een pathologisch bewijs, is er een belangrijke rol weggelegd voor onze pathologen (Dr. Saskia Deprez, Dr. Heidi Woestenborghs, Dr. Elisabeth Beerens, Dr. Jonathan Eben en Dr. Sofie Van Renterghem). Het is het resultaat van hun microscopisch en immunohistochemisch onderzoek dat de diagnose bevestigt of net de clinici op een ander spoor brengt dan aanvankelijk gedacht. Bovendien wordt hun rol ook steeds belangrijker in het bepalen van de therapeutische mogelijkheden, waarbij we bijvoorbeeld denken aan de amplificatie van het HER2/neu-gen in kader van behandeling met Herceptin voor maagtumoren en de bepaling van de all-RAS status van colorectale tumoren in functie van mogelijke behandeling met EGFR-inhibitoren. Ook bepaling van MSI om te kijken of patiënt in aanmerking komt voor immunotherapie, is nu standaard geworden bij tumoren van de digestieve tractus.

Multidisciplinair

Alle patiënten met een tumor van het spijsverteringsstelsel worden elke maandag besproken op een uitgebreid bijgewoonde MOC DIO. Hierbij worden zowel alle nieuwe patiënten als diagnostische/ therapeutische problemen bij gekende oncologische patiënten in team besproken. We kunnen daarbij steeds een beroep doen op Dr. Wim Geyskens van de dienst Medische & Moleculaire Beeldvorming die vakkundig de beeldvorming kritisch helpt te bekijken. In het verleden bleek reeds meermaals dat deze multidisciplinaire aanpak de kwaliteit van de oncologische zorg bevordert.

Paramedici

Naast de vele artsen bestaat er ook een sterk uitgebouwd en gespecialiseerd paramedisch team in de DIO-kliniek. De feedback van onze patiënten op het werk van onze oncocoachen is zeer positief. Ze begeleiden en volgen onze DIO-patiënten van dichtbij op en werken drempelverlagend bij vragen en problemen. Gezien de impact van een oncologisch probleem op de mens, is psychologische begeleiding door gespecialiseerde psychologen uiteraard onontbeerlijk. Gezien in onze DIO-kliniek alle patiënten een oncologisch probleem van het spijsverteringsstelsel hebben, is het logisch dat er frequent problemen met de voeding optreden. Onze oncodiëtisten staan steeds paraat voor advies en wanneer we denken aan sondevoeding of parenterale voeding (TPN), beschikken we met Kurt Boeykens en zijn team over verpleegkundig specialisten nutritie die uitstekend werk verrichten.

Een snel en vlot verlopend traject vanaf diagnose tot uiteindelijke behandeling, steeds getoetst aan het multidisciplinaire overleg, én dit binnen een menselijk en patiëntvriendelijk kader is het uiteindelijke doel van onze DIO-kliniek. Vlotte toegankelijkheid voor en snelle feedback naar de huisartsen toe is ook ons streefdoel. Uiteraard zijn we nu reeds zeer dankbaar voor de vele verwijzingen en de steun die we vanuit de Wase en Lokerse huisartsen ervaren. We zijn er van overtuigd dat de DIO-kliniek een absolute meerwaarde betekent voor de digestieve oncologie in het Waasland en regio Lokeren.

dr. Willem Lybaert

Oncoloog

dr. Bénédicte Naessens

Gastro-enteroloog

dr. Koen Gorleer

Gastro-enteroloog