Een NMR voor Lokeren
Gepubliceerd op maandag 20 september, 2021
Eindelijk! Met dit ene woord kan heel dit artikel worden samengevat. Eindelijk is sinds deze maandag het NMR-toestel in gebruik in het AZ Lokeren. Vlaams minister van Welzijn en Zorg Wouter Beke kwam dan ook zaterdag naar Lokeren om het toestel officieel in te huldigen.
Aanbod in het Waasland
Een vijftiental jaar al ijveren zowel AZ Nikolaas als AZ Lokeren voor een toestemming tot uitbreiding van het NMR-aanbod in het Waasland. Op eigen houtje een toestel plaatsen mag immers niet. Hiervoor is toestemming van de overheid nodig. Daar waar in heel Vlaanderen een tekort bestaat aan NMR-toestellen, is daarenboven de gemiddelde wachttijd in het Waasland hoger dan het Vlaamse gemiddelde. Om de wachttijden wat onder controle te houden, werd besloten om het bestaande toestel in AZ Nikolaas 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 te laten draaien met dank aan onze medewerkers. Voor meer tijdrovende onderzoeken zoals bv. borstonderzoek blijven de wachttijden lang. Met de komst van dit nieuwe toestel kunnen we de wachttijden van de bestaande onderzoeken verder verkorten en bovendien nieuwe, meer tijdrovende onderzoeken, zoals bv. cardiale beeldvorming, aanbieden. We blijven streven naar een derde toestel om tegemoet te komen aan de vraag in het Waasland.
Het toestel
Eind vorig jaar kwam dan het verlossende bericht dat we vrijwel zeker in Lokeren een NMR-toestel konden plaatsen. Er werd gekozen voor het beste toestel op de markt: op dit moment de Ingenia Elition 3 Tesla van Philips. Begin volgend jaar vervangt men ook het bestaande toestel in AZ Nikolaas door dit nieuwe model. Op die manier kan in beide ziekenhuizen op dezelfde kwalitatieve manier worden gewerkt.
Met de komst van dit nieuwe toestel kunnen we de wachttijden van de bestaande onderzoeken verder verkorten en bovendien nieuwe meer tijdrovende onderzoeken aanbieden.
Dat de kwaliteit en gebruiksgemak op alle niveaus beter is, kan eerlijk gezegd worden verwacht van dergelijke investering. Revolutionair voor dit toestel is wel dat men nu voor alle types onderzoeken Artificiele Intelligentie (AI) uitrolt. Dit begrip zorgt er -kort samengevat- voor dat de scantijd gevoelig vermindert terwijl de beeldkwaliteit desondanks verbetert. Hierdoor kunnen we bv. per uur ongeveer één patiënt meer scannen. Ook is er nu een automatische correctie van bewegingsartefacten wat een nieuwe scan meestal overbodig maakt. Last but not least helpt AI de radioloog bij de correcte interpretatie van de beelden. Het is tevens de eerste maal dat deze AI wordt geplaatst in Vlaanderen. Hierdoor wordt onze campus voor Philips zelfs een referentiesite naar ziekenhuizen toe die een dergelijk toptoestel in huis willen halen.
Artificiële intelligentie zorgt er <…> voor dat de scantijd gevoelig vermindert terwijl de beeldkwaliteit desondanks verbetert.
Vroeger werden sommige patiënten al eens onrustig door claustrofobe gevoelens in de smalle magneet wat nefast is voor kwalitatieve beelden. Dit behoort nu vrijwel volledig tot het verleden door enerzijds de kortere scantijd maar anderzijds door het ambientsysteem van Philips. De patiënt krijgt een 3D-bril en koptelefoon opgezet die de patiënt tijdens het onderzoek een filmprojectie laat zien met levensechte gewaarwording wat zorgt voor een relaxerende ervaring.
Tegelijk met de plaatsing van het NMR-toestel voorziet het fusieziekenhuis in de loop van volgend jaar ook de vervanging van alle andere medische beeldvormingstoestellen op de dienst te Lokeren. Dit is het beste bewijs dat ook in de toekomst in Lokeren zonder enig compromis kwalitatieve beeldvorming zal worden aangeboden.