Embolisatieprogramma binnen het Mira-netwerk

Gepubliceerd op woensdag 27 april, 2022

In de zomer van 2021 werd het zorgprogramma ‘embolisatie’ opgestart. Sindsdien werden reeds verschillende patiënten op een minimaal invasieve manier geholpen.

vlnr: dr. Deloose, dr. Ceuterick, dr. Verbeke en dr. Callaert

Het zorgprogramma is het resultaat van een intense samenwerking tussen onze dienst thorax- en vaatheelkunde en de collega’s van de dienst vaatheelkunde van az Sint-Blasius. Dr. Koen Deloose en dr. Joren Callaert van het az Sint-Blasius zullen binnen het cathlab van Vitaz samen met onze artsen instaan voor het uitvoeren van deze minimaal invasieve interventies.

Embolisatie is een minimaal invasieve sluiting (d.m.v. lijm, coils enz.) van bloedvaten en dit via een punctie in de lies. Een ruim aantal indicaties kunnen via deze techniek behandeld worden, dit op verwijzing van meerdere medische disciplines en na multidisciplinair overleg (bv. vanuit vaatheelkunde, urologie, gynaecologie, oncologie, NKO, gastro-enterologie enz.). Naar de toekomst toe zullen de technische mogelijkheden en indicaties nog verder toenemen. Het is dus een domein in volle expansie. Op heden zijn de meest voorkomende indicaties oncologisch, pelvic congestion syndrome, aneurysmata en natuurlijk ook bloedingen.

In dit zorgprogramma is veel aandacht voor een zo open mogelijk overleg tussen verschillende disciplines en doorverwijzers. Hiervoor kan steeds contact genomen worden met het secretariaat Thorax- en Vaatheelkunde in Vitaz of met één van de vaatchirurgen zelf.
Door een combinatie van chirurgische skills, de beschikbare beeldvormingstechnieken en een minimaal invasieve approach, wordt de patiëntenzorg verder geoptimaliseerd. Hierdoor kunnen ingrijpende behandelingen vermeden worden, en kan de patiënt rekenen op een sneller herstel en een kortere hospitalisatie, in vele gevallen daghospitalisatie.

dr. Stephen Verbeke

Diensthoofd thorax- en vaatheelkunde Vitaz

03/760.60.60

dr. Vincent Ceuterick

Thorax- en vaatchirurg Vitaz

03/760.60.60

dr. Joren Callaert

Thorax- en vaatchirurg az Sint-Blasius

052 25 22 22

dr. Koen Deloose

Thorax- en vaatchirurg az Sint-Blasius

052 25 22 22