HomeArtikelHet klinisch studiecentrum van Vitaz

Het klinisch studiecentrum van Vitaz

Gepubliceerd op dinsdag 26 oktober, 2021

Vitaz, het voormalige AZ Nikolaas, werkt actief mee aan het verbeteren van de gezondheidszorg door deel te nemen aan klinisch wetenschappelijk onderzoek. De voldoende grote caseload en de daarbij horende brede variatie aan pathologieën binnen ons ziekenhuis maakt deelname aan diverse (internationale) klinisch wetenschappelijke studies mogelijk. Dit stelt ons in staat om innovatieve technieken en therapieën aan te bieden aan onze patiënten, steeds in lijn met internationaal geldende kwaliteitsnormen, beter gekend als Good Clinical Practice. Hierbij staan de veiligheid en het welzijn van de patiënt centraal en wordt er gewaakt over alle ethische aspecten. Alle data betreffende het onderzoek worden op een wetenschappelijk verantwoorde manier verzameld en geregistreerd, volgens een vastgelegd protocol.

De laatste jaren kent het aantal klinisch wetenschappelijke studies binnen Vitaz een exponentiële groei met maar liefst 72 lopende studies, waarvan 62 binnen de oncologie. Het doel van deze studies is om na te gaan of nieuwe geneesmiddelen of technieken veilig zijn en/of doeltreffender werken dan bestaande behandelingen. Op die manier krijgen onze patiënten toegang tot de nieuwste geneesmiddelen, wat vaak een extra behandelingsmogelijkheid en dus een extra kans betekent.

In september 2019 werden de klinische studie-entiteit van de dienst oncologie en de Clinical Research Unit van het ziekenhuis samengebracht onder één centraal studiecentrum. Dit met als doel het medisch wetenschappelijk onderzoek te bundelen, verder uit te bouwen en te verruimen.

De laatste jaren kent het aantal klinisch wetenschappelijke studies binnen Vitaz een exponentiële groei met maar liefst 72 lopende studies, waarvan 62 binnen de oncologie.

Het team van klinisch studiedeskundigen biedt een ondersteuning bij klinische studies zowel tijdens de voorbereidingsfase, het uitvoeringstraject en eventueel de aansluitende rapporteringsfase. Naast de dienst waar de studie loopt zijn vaak ook andere departementen binnen het ziekenhuis betrokken. Denk maar aan apotheek, het klinisch en anatoom-pathologisch laboratorium, medische beeldvorming, de juridische dienst en de toetsingscommissie.

Het Studiecentrum neemt hierbij een coördinerende en faciliterende rol op en fungeert als een centraal aanspreekpunt. Daarnaast staat het team van studiedeskundigen garant dat elke studie op een transparante, efficiënte, kwaliteitsvolle en correcte wijze verloopt, ook financieel en wettelijk.

Dagelijks wordt er getracht om het Studiecentrum zowel intern als extern op de kaart te zetten, als een onmiskenbare entiteit voor Vitaz binnen de innovatieve gezondheidszorg.

De groepsfoto werd genomen voor de nationale mondmaskerplicht in het jaar 2019.

dr. Yanina Dockx

Oncoloog

Isabelle De Brabander

Diensthoofd klinisch studiecentrum