HomeArtikelMultidisciplinaire Fracture Liaison Service: fractuurpreventie in Vitaz

Multidisciplinaire Fracture Liaison Service: fractuurpreventie in Vitaz

Gepubliceerd op woensdag 19 februari, 2025

In 2023 sloegen de Eerstelijnszone (ELZ) Waasland, de Huisartsenkoepel Waasland en Vitaz de handen in elkaar om een multidisciplinair en transmuraal zorgpad voor osteoporose uit te werken en te optimaliseren. Gestoeld op de uitgebreide medische en wetenschappelijke expertise binnen Vitaz en de Huisartsenkoepel werd dit zorgpad succesvol opgezet en geïmplementeerd.

Bekijk hier ons artikel over het zorgpad osteoporose

Het zorgpad osteoporose wordt verder uitgebouwd en recent werd officieel gestart met de uitrol van een Fractuur Liaison Service (FLS) in Vitaz. De FLS heeft als doel om bij opgenomen patiënten systematisch het risico op nieuwe fracturen te screenen, vroegtijdig te detecteren en doelgericht aan te pakken. Dit gebeurt via een evenredige multidisciplinaire samenwerking tussen meerdere medische disciplines, waaronder fysische geneeskunde en revalidatie, reumatologie, orthopedie, geriatrie en endocrinologie. De opstart van de FLS wordt mee onderschreven door het medisch beleid en bestuur van Vitaz.

Binnen de FLS worden gehospitaliseerde patiënten ouder dan 50 jaar met een bekken-, femur-, humerus-, pols- en/of wervelfractuur systematisch gescreend op osteoporose. Dit vindt plaats tijdens het ziekenhuisverblijf, zodat het risico op een nieuwe factuur tijdig aangepakt en transmuraal opgevolgd kan worden.

Het is een bekend feit dat een osteoporotische fractuur het risico op een volgende fractuur bijna verdubbelt. Gelukkig bestaan er op heden effectieve en innovatieve behandelingen, zoals medicatie en de LOEP-procedure, die dit risico aanzienlijk reduceren. Uit onderzoek en praktijkervaring blijkt echter dat patiënten ouder dan 50 jaar met een fractuur nog te weinig worden gescreend op osteoporose. Daarom dat een Fracture Liaison Service binnen de ziekenhuismuren een voorname klinische meerwaarde biedt.

FLS-werking

Wanneer een patiënt ouder dan 50 jaar met een fractuur wordt opgenomen in een van de verblijfsafdelingen van Vitaz, krijgt deze bezoek van een medisch zorgverlener uit het multidisciplinair zorgpad osteoporose en/of van de verpleegkundig consulent osteoporose.

Afhankelijk van de risico-analyse wordt er bijvoorbeeld levensstijl- en bewegingsadvies gegeven, een botdensitometrie met vertebral fracture assessment (VFA) en bloedonderzoek voorgeschreven. En waar nodig wordt er een consultatie ingepland op de multidisciplinaire raadpleging van het osteoporosecentrum van Vitaz. De huisarts wordt actief betrokken bij het behandelings- en opvolgingstraject.

Kwaliteitslabel van de International Osteoporosis Foundation

Met de verdere uitbouw van de FLS streeft Vitaz naar erkenning door de International Osteoporosis Foundation (IOF). Dit prestigieuze kwaliteitslabel uitgereikt via het “Capture the Fracture” programma, bevestigt dat de zorg voldoet aan de vooropgestelde internationale kwaliteitsnormen en -indicatoren. Deze ambitie berust op een nauwe samenwerking tussen verschillende medische disciplines, de klinische wetenschap en het management binnen de eerste en tweede lijn. Samen richten zij zich op excellente zorg en -preventie.

Contact

Het multidisciplinair osteoporosecentrum van Vitaz is tijdens de weekdagen telefonisch (03/760.22.44) en via mail (zorgpadosteoporose@vitaz.be) bereikbaar. Het team bestaat uit specialisten in fysische geneeskunde en revalidatie, reumatologie, orthopedie, geriatrie, endocrinologie, evenals een verpleegkundig consulent osteoporose.

dr. An Hofman

Fysische geneeskunde en revalidatie

dr. Anneleen Moeyersoons

Reumatologie

dr. Bart Eeckhaut

Fysische geneeskunde en revalidatie

dr. Jo De Schepper

Orthopedie

dr. Marijke Bollaert

Geriatrie

dr. Peter Coremans

Endocrinologie - diabetologie

dr. Saskia Buggenhout

Reumatologie

Erik Vlaminck

Projectmanager medisch departement