HomeArtikelNieuw 3D-scansysteem (C-rad) maakt alle bestralingen in het Iridium Netwerk mogelijk zonder huidmarkeringen.

Nieuw 3D-scansysteem (C-rad) maakt alle bestralingen in het Iridium Netwerk mogelijk zonder huidmarkeringen.

Gepubliceerd op dinsdag 26 oktober, 2021

Sinds begin september werd binnen het Iridium Netwerk, en dus ook in AZ Nikolaas, een nieuwe methode geïmplementeerd waarbij gebruik gemaakt wordt van een scansysteem dat een driedimensionaal live-beeld vormt van de patiënt tijdens de behandeling. Een ingenieus softwaresysteem vergelijkt dit 3D-live-beeld met een referentiebeeld van de patiënt waardoor men zonder markeringen kan bestralen. Deze methode laat toe om de patiënt uiterst correct te positioneren zonder gebruik te maken van uitwendige markeringen op de huid van de patiënt.

Dankzij dit live beeld wordt de exacte positie van de patiënt gemonitord tijdens de bestraling. Zodra de patiënt beweegt, onderbreekt het systeem automatisch de bestraling. Het 3D-scansysteem voorkomt zo dat gezond weefsel ten onrechte bestraald zou worden.

Het systeem verhoogt daardoor niet alleen de kwaliteit van de behandeling, maar ook de veiligheid van de patiënt. Door gebruik te maken van zichtbaar licht geeft het 3D-scansysteem geen extra stralingsbelasting aan de patiënt.

Door deze nieuwe evolutie bevestigt het Iridium Netwerk zijn missie om als radiotherapeutisch centrum te kiezen voor innovatie ten dienste van de patiënt.

Meer weten over radiotherapie in AZ Nikolaas? Lees volgend artikel: Er waait een nieuwe wind op de dienst Radiotherapie

dr. Nathalie Meireson

Diensthoofd radiotherapie voor AZ Nikolaas