Mako-robot in gebruik genomen door orthopedische heup- en kniechirurgen

Gepubliceerd op dinsdag 18 januari, 2022

Op 11 januari 2022 vond de allereerste ingreep plaats met de nieuwe Mako®-robot van Stryker. Dit waren meteen twee ingrepen: een totale heup- en totale knieprothese. De operaties verliepen succesvol.

Onze knie- en heupchirurgen vlnr: Dr. Puylaert, Dr. Van Eetvelde, Dr. Van Backle, Dr. Vanderstappen, Dr. De Schepper, Dr. Moeyersoons, Dr. Vundelinckx, Dr. Wouters, Dr. Dom

De Mako®-robot is een chirurgische robot die door middel van artificiële intelligentie (AI) met uiterst hoge precisie de chirurg bijstaat bij het plaatsen van een prothese in de knie of de heup. Door het inschakelen van deze intelligente robot kan de orthopedisch chirurg reeds preoperatief de optimale positie van de prothese bepalen, valideren en plannen in functie van de specifieke anatomie en biomechanica van iedere individuele patiënt. Vervolgens wordt de chirurg door de robot ondersteund om dit plan met uiterst hoge precisie uit te voeren in de operatiezaal. De robot ondersteunt niet alleen met het maken van botcoupes tijdens de operatie, maar wendt artificiële intelligentie, driedimensionaliteit, haptische feedback en meer aan om het chirurgisch team bij te staan. Door de inzet van de orthopedische robot wordt het risico op chirurgisch trauma en complicaties verder verminderd en kan de patiënt nog sneller herstellen.
 
Robotchirurgie wordt al langer uitgevoerd binnen Vitaz dankzij de Da Vinci robot. Nu vult deze intelligente robot het repertoire aan. De introductie van deze geavanceerde robot is een heel bewuste keuze van alle orthopedisch prothesechirurgen van Vitaz. De robot zal in eerste instantie ingezet worden in Sint-Niklaas op de site Lodewijk De Meesterstraat.

Meer informatie kan u vinden in de volgende editie van Infusie!