HomeArtikelBehandeling van zeldzame tumoren in AZ Nikolaas

Behandeling van zeldzame tumoren in AZ Nikolaas

Gepubliceerd op dinsdag 26 oktober, 2021

Kankerzorg wordt steeds complexer en daarom heeft de dienst oncologie-hematologie van het AZ Nikolaas gekozen om per subdiscipline te werken. Elke arts is gespecialiseerd in enkele tumortypes en volgt de nieuwste resultaten binnen zijn domein nauwkeurig op. Ook op vlak van zeldzame tumoren is er expertise aanwezig en patiënten met een zeldzame kanker kunnen in ons ziekenhuis terecht voor een gespecialiseerd advies.

Multidisciplinair Oncologisch Consult

Voor elke patiënt wordt er een behandelplan opgesteld na multidisciplinaire bespreking, de zogenaamde MOC’s, waar verschillende arts-specialisten van de desbetreffende discipline aanwezig zijn. In het AZ Nikolaas zijn er op wekelijkse basis zeven verschillende MOC’s. Op de MOC’s worden courante, maar ook zeldzame maligniteiten uitvoerig besproken. Dit verloopt snel en efficiënt.  Door de nauwe samenwerking met universitaire partners kan er volgens noodzaak een bijkomend advies gevraagd worden en in bepaalde gevallen zal de patiënt doorverwezen worden naar een universitair centrum voor een deel van de behandeling, bijvoorbeeld in geval van een indicatie voor complexe chirurgie. Na de operatie wordt de patiënt terugverwezen naar het AZ Nikolaas voor zijn nabehandeling met systeemtherapie (chemo-, immuno- of doelgerichte therapie) en/of radiotherapie en voor de verdere opvolging.

Dankzij een grote studiedienst komen veel patiënten in aanmerking voor een behandeling met een van de nieuwste medicijnen in studieverband. De vereisten voor deelname aan een klinische studie worden steeds strenger en tegenwoordig is er sprake van een behandeling op maat van de patiënt. Dit alles om de overlevingskansen te maximaliseren en levenskwaliteit van de patiënt te optimaliseren. Vanzelfsprekend wordt behandelplan opgesteld in overleg met de patiënt en er wordt in ons ziekenhuis veel aandacht besteed aan patiënten-participatie en shared-decision making.

dr. Willem Lybaert

Oncoloog

prof. dr. Vibeke Kruse

Oncoloog